• 0

Svetska banka: Do 2021. rast Srbije će biti uvećan za 4 odsto

Na Zapadnom Balkanu je, kako navode, reformski zamah usporio

  • 0

Svetska banka prognozira da će 2020. godine rast Srbije iznositi 3,9 odsto ili za 0,1 procentni poen manje nego što je predviđala prošlog juna, dok je za 2021. godinu zadržala projekciju rasta na 4,0 procenta.

U novom izveštaju "Globalne ekonomske perspektive", objavljenom danas, Svetska banka je smanjila procenu privrednog rasta celog regiona Zapadnog Balkana za ovu godinu, za 0,2 procentna poena - na 3,6 odsto. Na Zapadnom Balkanu je, kako se navodi, reformski zamah usporio, pri čemu su mnoge od ovih ekonomija propustile da dovrše procese tranzicije na konkurentna i inkluzivna tržišta.

U dokumentu se, ipak, dodaje da su se "u nekoliko zemalja centralne Evrope, Zapadnog Balkana i južnog Kavkaza, indeksi poslovnog okruženja nedavno približili nivoima naprednih ekonomija Evropske unije".

"Rast fiskalnih obaveza u ovom podregionu, u nekim slučajevima zbog velikog povećanja plata u javnom sektoru, socijalnih transfera ili većih rashoda za infrastrukturne projekte od očekivanih, može smanjiti prostor za buduće kontraciklične fiskalne podsticaje i oslabiti poslovnu klimu", navodi se dalje, uz napomenu da se to odnosi na kosovsku ekonomiju, na Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Takođe se konstatuje da su "nedavni zemljotresi na Zapadnom Balkanu, koji su pre svega pogodili Albaniju, uzeli danak u ljudskim životima i fizičkoj infrastrukturi". U tom kontekstu, upozoravaju da bi privredni rast u celoj grupi ekonomija u usponu u Evropi i centralnoj Aziji mogao da bude osetno slabiji u slučaju usporavanja rasta velikih ekonomija, geopolitičkih previranja, pojačanih političkih neizvesnosti i izloženosti oscilacijama na finansijskim tržištima.

Što se tiče globalnog privrednog rasta, prema proceni Svetske banke on će ove godine neznatno ubrzati na 2,5 odsto sa prošlogodišnjih 2,4 procenta, zahvaljujući postepenom oporavku investicija i trgovine. U odnosu na junsku prognozu, nova projekcija globalnog privrednog rasta je povećana za 0,2 procentna poena.

Za dve naredne godine se takođe predviđa neznatno ubrzanje rasta, na 2,6 odsto dogodine i na 2,7 procenata 2022. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke