• 5
 ≫ 

Izmene zakona idu na ruku dužnicima: Na prinudnu naplatu ide samo trećina plate

 ≫ 

Elektronska prodaja nepokretnosti, odnosno elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnih i pokretnih stvari izvršnog dužnika započeće 1. marta

  • 5
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Prema novim odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje važe od 1. januara i trebalo bi da idu u korist dužnicima, predviđeno je nekoliko važnih novina koje uspostavljaju srazmeru između potraživanja i dugovanja.

Tako da sada dužnik - vlasnik nepokretnosti, neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a porodilje i deca su potpuno zaštićeni. Uvedeni su i limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji, a predviđene su i promene zaštićenog iznosi za naplatu potraživanja, prenosi "Dnevnik.rs".

Po novom, pooštrena su pravila o postupanju javnih izvršitelja, a ono što je građanima od posebne važnosti jeste činjenica da se smanjuju iznosi kojima se mogu opteretiti građani, kada je reč o plati i zaradi. Umesto polovine primanja, onima koji zarađuju manje od prosečne neto zarade - izvršenje se može sprovesti do trećine primanja, a onima sa minimalnom zaradom - do četvrtine. Kada je reč o penzijama, izvršenje se može sprovesti do njene trećine, odnosno četvrtine - ako penzija ne prelazi prosek, a do desetine ako je penzija minimalna.

Elektronska prodaja nepokretnosti, odnosno elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnih i pokretnih stvari izvršnog dužnika započeće 1. marta, i do jula će se odvijati paralelno sa važećim sistemom. Nakon toga, to će biti jedini način javnog nadmetanja za prodaju. Ovaj sistem, koji obezbeđuje anonimnost, trebalo ni da spreči zloupotrebe, a ministarka pravde je naglasila i da će uticati na povećanje cene prodaje u izvršnom postupku.

Izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja, te tako nepokretnost ne mogu kupiti javni izvršitelj, zamenik javnog izvršitelja, pomoćnik javnog izvršitelja ili drugo lice koje je zaposleno u ovoj službi. Kupci ne mogu biti ni njihovi krvni srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj - niko ko im je do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, staratelj, štićenik, usvojitelj, hranitelj.

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Konsiljere

    9. januar 2020 | 18:28

    Ako si duzan-ima da platis!Ako ne platis-ode stan i gotova prica!Kakva deca,porodica i ljudska prava..aman.U suprotnom svi koji placaju obaveze i nisu duzni su budale,jeli?

  • Jovan

    10. januar 2020 | 00:11

    Ako želimo da dodju velike firme da ima dobrih poslova zakon o naplati potrazivanja mora biti brz i efikasan.Za bolesne za majke koje ostanu same sa decom i neki slučajevi gde se stvarno ne može plaćati ok. ali barabe se zadužuju da bi bili šmekeri na svadbi i posle kukaju to pričam jer poznajem takve ljude i zaduže se da bi kockali pa posle da ih žališ i te pozajmljene pare su nečije nije i banka istampala i delila kao letke nego neko zaradio odricao se i ostavio u tu banku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>