• 1
 ≫ 

Zaposleni Boinga otkrili interne poruke: MAX 737 "dizajnirali su klovnovi"

 ≫ 

Ovaj avion su dizajnirali "klovnovi" koje, zauzvrat, nadgledaju "majmuni", piše u jednoj prepisci

  • 1

Zaposleni u Boingu su znali za probleme sa simulatorima leta, sada prizemljenog aviona MAX 737, i očigledno su pokušali da ih sakriju od saveznih regulatornih organa, izveštava agencija AP, pozivajući se na objavljenju internu prepisku radnika kompanije.

- Ovaj avion su dizajnirali "klovnovi" koje, zauzvrat, nadgledaju "majmuni", piše u jednoj od više stotina internih poruka koje su od 2015. razmenjivali zaposleni, a koje je u četvrtak u redigovanoj formi objavio američki proizvođač aviona poručujući da na taj način demonstrira svoju posvećenost transparentnosti.

Boing je u decembru predao neredigovane verzije tih poruka američkoj Saveznoj upravi za vazduhoplovstvo i Kongresu. Zaposleni su u internim porukama govorili o obmanjivanju regulatora u vezi s problemom sa simulatorima, a kako prenosi Rojters, dva radnika su u uzajamnoj prepisci u aprilu 2017. godine iznela primedbe na model MAX, prateći reference na računaru za upravljanje letom aviona.

U jednoj od poruka iz novembra 2015, koja izgleda da "baca svetlo" na korišćene metode lobiranja kada je reč o zahtevima regulatora, jedan zaposleni Boinga napominje da će nadležni verovatno tražiti instruisanje simulatora za specifičan tip upozorenja u pilotskoj kabini. - Tome treba odlučno da se odupremo i verovatno će nam biti potrebna podrška sa najviših nivoa kada dođe vreme za finalne pregovore - kaže on.

Etiopija, avion, srušio se, Boeing 737 Max 8, Boing 737 MAX 8 Foto: Tanjug/AP

Etiopija, pad aviona MAX 737

Drugi radnik je u poruci poslatoj kolegi napisao da on nikada neće dozvoliti svojoj porodici da leti avionom MAX, a iz Boinga su saopštili da poruke zaposlenih "pokreću pitanja" o interakciji kompanije sa FAA, vezano za proces testiranja simulatora, ali da su oni uvereni da mašine rade pravilno. Naglašavaju da ih ove poruke ne odražavaju kao kompaniju, i da su potpuno neprihvatljive.

Podsetimo, kontroverzni model MAX 737 je od marta prošle godine prizemljen širom sveta, posle dva fatalna pada u kojima je poginulo 346 ljudi. Kompanija koja stoji iza njega još uvek radi na poboljšanju softvera i drugih sistema na ovom avionu, kako bi ubedila regulatore da mu dozvole da ponovo leti. Taj posao traje mnogo duže nego što je kompanija očekivala.

Portparol FAA je saopštio da Agencija nije pronašla nove bezbednosne rizike koji već nisu identifikovani tokom kontrole promena koje Boing vrši na avionu, dodajući da je simulator koji se pominje u porukama proveravan tri puta u poslednjih šest meseci. Britanski javni servis BBC prenosi da je predsednik Odbora za saobraćaj u Predstavničkom domu, Piter DeFazio, koji se bavio istragom vezanom za Boing, rekao da prepiska zaposlenih "pokazuje koordinirani napor, koji datira od najranijih dana programa MAX 737, s ciljem da se od regulatora i javnosti sakriju ključne informacije".

DeFazio i drugi kritičari su optužili kompaniju da je profit stavila iznad bezbednosti letelice. Prizemljenje MAX-a koštaće Boing milijarde dolara kompenzacija porodicama putnika koji su poginuli i avio-kompanijama koje su morale da otkažu hiljade letova.

Video: Parčići raspadnutog avionskog motora padali po ljudima i razbijali šoferke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>