• 16
 ≫ 

Ministarstvo formira radnu grupu: Zabrana rada nedeljom sve bliže realizaciji

 ≫ 

Eventualna odluka o ovoj zabrani mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država

  • 16

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, saopšteno je iz kabineta.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir uzeti i različite alternativne modele. Eventualna odluka o ovoj zabrani mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred Ustavnim sudom, navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena „preko kolena“. Ovo, kako kažu, ne sme biti samo politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je u novembru 2019. inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno, poput apoteka i benzinskih stanica. Tu inicijativu su podržali sindikati. Rad trgovina nedeljom zabranjen je u više zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Video: Kolika je gužva u nedelju na šalteru za zamenu tablica

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    11. januar 2020 | 19:53

    Ovo nije ekonomsko, političko ili društvena pitanje već prvenstveno religiozno pod plaštom očuvanja porodice. Pogledajte istoriju srednjeg veka i odmah će vam biti jasno ko je i na koji način pokušavao da nametne nedelju kao neradni dan. Prestanak vladavine te crkve i ukidanje nedeljnog zakona doveo je do prospariteta i napretka na svim poljima i označio izlazak iz mračnog srednjeg veka. Sada bi neko da nas ponovo vrati u to doba. Zna se ko se i sa kime sastao u septembru ove godine. Ovo je samo posledica toga. Dajte ljudima veće plate i niko neće imati ništa protiv da radi nedeljom. Zabranom rada smanjiće se prihodi poslodavaca koji će smanjiti plate radnicima pod izgovorom da rade manji broj sati sedmično. Biće više štete nego koristi. A naročito ćemo izgubiti Božji blagoslov koji nikada nikoga nije terao na silu da ga sledi i poštuje. Ko god tako radi nije od Boga.

  • hogar

    11. januar 2020 | 19:48

    Ja imam market i nije ni malo lako. Radimo supruga i ja i imamo jednu radnicu. Svi uredno prijavljeni i sve uredno placamo. Slobodni dan se bira po potrebi. Radimo i nedeljom, ne zato sto volimo vec sto moramo. Nedelja nam je udarna i najveci nam je promet bas taj dan. Vikendom skupimo najvise novca i taman nam dobro dodje da platimo racune u ponedeljak. Te racune i troskove koji su ogromni nam niko nece oprostiti vec ih moramo izmiriti. Mogu slobodno reci ako se uvede zabrana da cemo najverovatnije morati da zatvorimo nasu prodavnicu. Pa ako je to cilj, onda samo napred.

  • Hag

    11. januar 2020 | 10:13

    Ako zabranite rad Nedeljom onda i smanjite poreze...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>