• 0
 ≫ 

Novi trend u Evropi: Uvode se neutralni bankomati

 ≫ 

Ova ideja četiri banke trebalo bi da bude realizovana sredinom 2021. godine

  • 0

Četiri velike banke u Belgiji, "Belfius", "BNP Pariba Fortis", "ING" i "KBC", udružuju snage kako bi uspostavile mrežu neutralnih bankomata sa ciljem da se prilagode promenama ponašanja klijenata kada je reč o upotrebi gotovine.

Razvoj u oblasti platnog prometa podstiče banke na preispitivanje svojih mreža bankomata, delom i zbog stalnih ulaganja koja iziskuju održavanje bankomata i primenu bezbednosnih mera, piše portal Finextra.com.

Pomenute banke su u zajedničkom saopštenju navele da je dolazak beskontaktnih i mobilnih plaćanja uticao na značajan pad upotrebe gotovine i naglo smanjenje podizanja keša sa bankomata. Pedlog o stvaranju zajedničke mreže će obuhvatiti rešavanje problema trenutne predimenzionirane mreže bankomata (AMT) u gradskim centrima i njihovog nedovoljnog broja na udaljenim lokacijama.

Iz ovih banaka poručuju da bi, prema planovima, 95 odsto stanovnika u Belgiji trebalo da ima pristup bankomatu na udaljenosti manjoj od pet kilometara. Uvođenje nove mreže će se realizovati postepeno, pri čemu će se prvi novi bankomati pojaviti sredinom 2021. godine.

Ova inicijativa je na liniji nedavnog prelaska banaka na zajedničku mrežu bankomata u Nizozemskoj (Holandiji), koja je i sama sledila švedski model jednoobraznog brenda za keš uređaje. Međutim, u ovoj zemlji razvoj te mreže se suočio sa problemima, jer je nedavni talas napada eksplozivnim napravama na bankomate instalirane izvan objekata, primorao banke da ih preko noći zatvore.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>