• 2
 ≫ 

Uvećane nam devizne rezerve, u trezoru "leži" 13, 5 milijardi evra

 ≫ 

Ovim se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 174 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga

  • 2

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u 2019. godini za 2,1 milijardu evra i iznosile su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, 13,37 milijardi evra, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 174 odsto, i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (iznos umanjen za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra su dostigle 11,44 milijade evra i bile su veće za 2,6 milijardi u odnosu na kraj 2018, dok su u decembru povećane za 43 miliona evra.

I bruto i neto devizne rezerve NBS su na kraju decembra 2019. bile na najvišem nivou u poslednjih 20 godina, od kada se na ovaj način prate podaci. Prošlogodišnje povećanje bruto deviznih rezervi od 2,1 milijardu evra, u celosti se može pripisati aktivnostima NBS, koja je na domaćem deviznom tržištu neto kupila devize u iznosu od 2,7 milijardi evra.

TABAKOVIC SDI KURS

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iz Centralne banke ističu da je to najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze. Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku, po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 0,8 milijardi evra. U odnosu na novembar 2019, decembarski nivo bruto deviznih rezervi je bio niži za 86,2 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (310 miliona evra) u decembru, gotovo u celosti su pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države (337,4 miliona evra). Neto prilivi po osnovu donacija (48,7 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno neto 82,7 miliona evra) - u najvećoj meri kompenzovali su neto odlive po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka krajem godine (149,4 miliona evra).

Negativan neto efekat na devizne rezerve u decembru imali su i tržišni faktori (40,8 miliona evra). Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je u decembru iznosio 739,7 miliona evra i bio je za 173,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2019. godini, u međubankarskoj trgovini, realizovano je ukupno 6,3 milijardi evra.

Dinar je u 2019. godini zabeležio nominalnu aprecijaciju u odnosu na evro od 0,5 procenata. NBS je u decembru na međubankarskom deviznom tržištu kupila 370 miliona evra i prodala 15 miliona evra, a tokom cele prošle godine je neto kupila dve milijarde i 695 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    10. januar 2020 | 16:19

    Bas lepo od drzave sto nezivi od danas do sutra kao ovaj narod....!

  • Loki

    10. januar 2020 | 20:48

    Lepo cuti, ali moramo jos vise da radimo ali I stedimo. Eno Turska samo od izvoza lesnjaka dobije 2.7 milijardi dolara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>