• 3

Prodaja bunkera skočila 700 odsto. I da, u njima superbogati kriju sve što imaju

Imati polugu nije više stvar prestiža, već vrsta obaveze

  • 3

Analitičari Goldman saksa ukazuju da je trenutno popularna strategija i hit među bogatašima - posedovanje zlata.

Na taj trend, ukazuju oni, utiču faktori kao što su politička neizvesnost, strah od resecije, ali i druge brige među globalnom elitom. Podaci iz Goldmanovog istraživanja pokazali su da je posedovanje fizičkog metala preferirani način globalne elite da se zaštiti od krize.

Fizička kupovina zlata naglo se povećavala u poslednje tri godine, pokazala je statistika.

- Od kraja 2016. ulaganje u zlato bilo je mnogo veća od ulaganja u neke berzanske fondove, na primer - napisao je Goldman u poruci poslatoj klijentima.

zlato

Foto: Printscreen

To jednostavno znači da raste potražnja za zlatom, i da ga superbogati čuvaju u sefovima i svojim luksuznim bunkerima. Posedovanje poluga postalo je obavezno.

To potkrepljuju i podaci kompanije Teksas Rising, čiji direkor Gari Linč kaže da je prodaja njihovih bunkera porasla 700 odsto u odnosu na 2015, dok je ukupna prodaja porsla za 300 odsto od američkih izbora.

- Politički rizici, po našem mišljenju, su razlog za to jer ako pojedinac pokušava da minimizira rizik od sankcija ili poreza na bogatstvo, onda kupuje fizičke zlatne poluge i skladišti ih u trezor - gde je vladama teže da ih se domognu - ima smisla -

Investiciona banka je dodala: - Konačno, ovakav trend može da odražva zaštitu od strane globalnih pojedinaca velike neto vrednosti protiv eventualnih strašnih scenarija ekonomskog i političkog rizika u kojima ne žele da budu umešani -

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    11. januar 2020 | 19:09

    Mnogi ljudi skupljaju zlato nadajući se da će im u zlim vremenima spasti glavu. Nažalost najčeše zbog zlata izgube glavu.

  • DARKO 100%

    11. januar 2020 | 17:30

    Najbolja investicija nekretnina, koja nece propasti a uvek mozes da uzimas pare od stanarine a i da ga uvek prodas ako zatreba lova

  • Blanka

    12. januar 2020 | 03:03

    Srpski seljak je pametniji. On ce grickati sargarepu,dok bogatas gricka metal. Ko ce biti gladan u ratu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>