• 0

Kinezi ulažu 800 miliona dolara u RTB Bor

Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice, sa 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje

  • 0

Kineska kompanija "Ziđin" investiraće ove godine 800 miliona dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta u RTB Bor, ali i u razvoj novog rudnika bakra i zlata "Čukaru peki".

Kako pišu Novosti, "Ziđin" će ove godine započeti proširenje površinskih kopova "Veliki Krivelj" i "Majdanpek", i ući u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata "Cerovo 2". Pored toga, u podzemnom rudniku "Jama" počeće pripreme za aktiviranje ležišta "Borska reka", čija se "kapa" nalazi na dubini od 450 metara.

Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje, izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, kao i nove elektrolize. Najteži zadatak za Kineze, kako se navodi, biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika "Čukaru peki", gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata. Ovaj rudnik će, prema očekivanjima, postati potpuno operativan sredinom 2021. godine.

Osim toga, strateški partner RTB Bor je od američke kompanije "Friport" za blizu 400 miliona dolara otkupio prava i na donju zonu tog ležišta, gde su ustanovljeni resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 150 tona plemenitog metala - gotovo istovetno koliko je u Boru ovih metala dobijeno za 115 godina rudarenja.

Procenjuje se da ovaj lokalitet sadrži rezerve od govoto četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama, veća od 30 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke