• 1

"Tesla" postoji 17 godina, a već je ušla u istoriju kao najvrednija automobilska kompanija ikad

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Ilon Mask

  • 1
Tesla automobili, sangaj

Foto: Tanjug/AP

"Tesla" je, zvanično, najvrednija američka automobilska kompanija u istoriji, i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski giganti "Ford" i "General Motors" zajedno.

Iako "Ford" i "GM" proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, deonice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabeležila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta "Model Y" mesecima pre planiranog roka, prenosi Novac.hr.

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Ilon Mask. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu, pa se potom stacionirao u SAD, preko studentske razmene.

Pored "Tesle", Mask je osnivač i investitor "SpaceX"-a, "OpenAI"-a, suosnivač "PayPal"-a... Bogatstvo jednog od vodećih svetskih tehnoloških lidera procenjuje se trenutno na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći deo tog "kolača" uglavnom je povezan s razvojem "Tesle".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>