• 0
 ≫ 

Stravični požari proguitali 3, 5 milijardi dolara iz državnog budžeta Australije

 ≫ 

Od 8. novembra, kada je proglašeno vanredno stanje, osiguravajućim kućama je podneto oko 10.550 zahteva za naknadu štete

  • 0
Australija požari

Foto: Tanjug/AP

Australija će se suočiti sa gubicima teškim oko pet milijardi australijskih dolara (3,5 milijardi američkih dolara) zbog razornih požara koji i dalje ne prestaju. Prognozu je dala banka Westpac.

Ova prirodna katastrofa bi takođe mogla da "proguta" od 0,2 do 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, a najviše štete trpe turistički i poljoprivredni sektor. Najteže pogođena teritorija čini oko 1 procenat nacionalne ekonomije.

Od 8. novembra, kada je proglašeno vanredno stanje zbog požara, osiguravajućim kućama je podneto oko 10.550 zahteva za naknadu štete u ukupnom iznosu od 939 miliona australijskih dolara.

Mada je ukupni ceh katastrofa poput ove (uključujući i osigurane i neosigurane gubitke koji zahtevaju državnu pomoć) otprilike dva puta veći od osiguranih gubitaka, pun ekonomski uticaj je "visoko neizvestan“, navodi banka.

Sadašnja kriza sa požarima ima veće posledice od požara "Crna subota" koji je pogodio Viktoriju 2009, i u kojem je poginulo više od 170 ljudi, uništeno je 2.029 kuća, i spaljeno više od 400.000 hektara zemlje. Samo su poplave u Kvinslendu 2010/11. godine nanele više štete.

Agencija "S&P Global Ratings" saopštila je danas da kriza s velikim požarima neće ugroziti kreditni rejting zemlje AAA. Smatraju i da će lokalne samouprave moći da "apsorbuju fiskalne izdatke, koji su relativno mali u odnosu na njihove budžete“.

Video: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Požari ubili više stotina miliona životinja, trupla leže kraj puteva

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>