• 0

Nagrada za zaposlene: Pravo na sticanje udela u društvu trebalo bi da podstakne privredu

Ovaj model se najbolje pokazao u IT industriji

  • 0
posao, kolege, kancelarija, zagrljaj, grljenje, prisnost, cestitanje

Foto: Shutterstock

Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, usvojenim krajem 2019, kao novi finansijski instrument uvodi se pravo na sticanje udela koji će omogućiti tim društvima da stimulišu svoje zaposlene, ali i konsultante i investitore. Ove izmene nastupaju od 1. aprila i odnose se na sva društva sa ograničenom odgovornošću.

Kako kažu iz Ministarstva, ovaj način stimulacije do sada nije postojao u Srbiji, a zahvaljujući njemu - zaposleni će imati pravo da steknu udeo u društvu po povlašćenoj ceni. Isti model zastupljen je u razvijenim tržišnim ekonomijama SAD i država EU, gde je praksa da se zaposleni stimulišu na što bolje obavljanje dužnosti, tako što im se daje mogućnost da postanu članovi privrednog društva.

Navode i da se ovaj model pokazao kao posebno delotvoran u IT industriji, imajući u vidu da ta privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate. S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, kao i mogućnosti da članovi društva ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja.

posao, radni dan, saradnja

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Rezervisanim sopstvenim udelom društva smatra se udeo koji društvo besteretno stiče od člana društva, radi dodele prava na sticanje udela - piše u obrazloženju zakona. Društvo može imati više rezervisanih sopstvenih udela, a procenat njihovih učešća u osnovnom kapitalu društva ne može biti veći od 40 odsto.

Finansijski instrument - pravo na sticanje udela registruje se u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, pri čemu će Centralni registar društvima s ograničenom odgovornošću, koja izdaju ovaj finansijski instrument, omogućiti neposredan pristup registru bez posrednika, što ih oslobađa troškova plaćanja brokera.

Pravilima poslovanja Centralnog registra biće propisan postupak i dokumentacija potrebna za sprovođenje upisa i ispisa finansijskog instrumenta, a Skupština društva donosi odluku o emisiji finansijskog instrumenta i definiše uslove sticanja udela. Istovremeno, društvo zaključuje ugovor sa zaposlenim koji stiče ovaj finansijski instrument.

Ukoliko zaposleni izvrši uplatu ugovorene cene o roku dospeća finansijskog instrumenta i ispuni sve ostale obaveze predviđene tom odlukom i ugovorom, upisuje se u APR, kao član društva sa odgovarajućim procentom udela u društvu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>