• 16
 ≫ 

Šok u auto-industriji: Nisan se odvaja od Renoa

 ≫ 

Raskid bi bio bolan po obe kompanije

  • 16
Nisan je u velikom minusu Foto: Shutterstock

Bivši šef Nisan - Reno grupe Karols Gosn posle bega iz Japana, mogao bi da zada poslednji udarac u već problematično partenrstvo.

Navodno, Nisan radi na razradi plana za povlačenje.

Vrhunski rukovodioci japanskog proizvođača automobila ubrzali su planiranje i rade na tajnom slučaju potencijalnog raspleta, objavio je FT.

Kompanija bi mogla da raskine dugogodišnje partnerstvo u inženjeringu i tehnologiji i razmatra dalje izmene Nisanove "ploče", navodi se u izveštaju.

Raskid, posle više od 20 godina saveza, mogao bi biti bolan za Nisan i za Reno usred pada prodaje.

Kako će ove dve kompanije postati manje, obe će morati da traže nove partnere kako bi se zadržali na visoko konkurentnom tržištu, i dok njihovi rivalski proizvođači automobila formiraju veće saveze, kao što su Folksvagen i Ford, ili Krajsler i francuska PSA grupa.

Međutim, francuski auto-proizvođač očigledno čini napore da spasi partnerstvo.

Očekuje se da će predsedavajući Renoa predstaviti nekoliko kombinovanih projekata koji su koncipirani tako da povećaju veru u budućnost saveza.

Gosn je bio zaslužan i zato što je Nisan spasio od propasti kad je kompanija bila na ivici bankrota pre gotovo dve decenije i stala iza stvaranja saveza Nissan-Renault-Mitsubishi.

Biznismen je optužen da je sakrio svoje prihode i obogatio se plaćanjem koncesionara u drugim zemljama. Gosn je u više navrata negirao optužbe, nazivajući pritvor "skandaloznim i proizvoljnim". Govoreći pred novinarima, rekao je da su sve optužbe protiv njega "neosnovane" i tvrdio da je pravi razlog njegovog progona bio je njegov pokušaj da produbi savez između Nisana i Renoa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>