• 0
 ≫ 

Svi znamo Ilona Maska, a ovo je njegova mama - supermodel, koja je sama podigla troje uspešne dece

 ≫ 

Sa 69 godina, postala je najstariji model u istoriji, koji je pozirao za modni magazin "CoverGirl"

  • 0
Maye Musk

Foto: Guliver/Dia Dipasupil/Getty Images

Ona je žena koja ne staje, ni nakon teških životnih trenutaka. Razvela se od nasilnog muža dok su deca još bila mala, a onda ih je odgajala sama i lavovski bila posvećena poslu. Njen sin Ilon je prvi čovek "Tesle", zvanično najvrednije američke automobilske kompanije. Maje Mask priča kako joj je sve ovo polazilo za rukom.

U knjizi "A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty, and Success", Mask ponajviše govori o tome kako je kao samohrana majka podigla decu, danas uspešnu na različitim poljima, kao i tome kako je na kraju ipak zasijala u svetu modelinga iako je mnogo puta nailazila na prepreke. Sa 69 godina, postala je najstariji model u istoriji, koji je pozirao za modni magazin "CoverGirl".

Maye Musk

Foto: Guliver/Amy Sussman/Getty Images

Maje Mask je novinarki Biznis Insajder-a, Sari Silverstajn, ispričala detaljnije o lekcijama koje se nalaze u knjizi.

 

BI: Vaša knjiga se zove "Žena pravi plan", ali u njoj takođe govorite kako se oni često izjalove, pa moramo da pravimo nove planove. Dakle, šta je to u vezi s planom što nam ne dozvoljava da ga se držimo čvrsto?

- Istina je da svakog plana želimo da se držimo, i verujemo da će biti odličan, ali se onda iznenada sve sruči nas nas, i počneš da se osećaš jadno. Tada moraš sebi da kažeš da je vreme za novi plan. Moja knjiga govori o tome da sam ja u tim lošim situacijama kada sam se osećala bedno - ostajala predugo, ali da vi ne morate.

BI: U knjizi govorite i o netradicionalnim načinima na kojima ste "gurali" svoju karijeru onda kada ste nailazili na otpor. Možete li mi reći nešto više o tome? 

- Kao nutricionista započela sam svoju praksu kada sam imala 22, jer sam zatrudnela na medenom mesecu i zaista nije bilo šanse da tražim neki posao. Radila sam od kuće, i tako malo po malo sticala iskustvo. Shvatila sam da zbog dece jedino mogu da radim od kuće, a kako sam postajala sve uspešnija u poslu, shvatila sam i da možda mogu da živim mnogo bolje, to jest da ne moram da ostajem u lošem braku.

BI: Kada ste se preselili u Njujork, potpisali ste ugovor sa jednom velikom modnom agencijom. Ali, nije išlo kako ste zamislili. Kako ste se nosili sa tim?

- Bila sam veoma tužna, jer su neprestano govorili da nisam dovoljno dobra, a radila sam dobre kampanje, i da niko ne želi da me gleda na kastinzima. Pitala sam se zašto ne žele prvo da me upoznaju, i onda neka odluče. Rekla sam im da su me angažovali na 6 meseci i da sam angažovana za posao već na prvom kastingu na kojem sam bila... Kako odjednom nemam kastinge? Nisam vas angažovala da bih prestala da se bavim modelingom. Oni su govorili da rade sve što mogu i da se ne žalim. Očigledno je da su želeli da me se reše, jer me je na jednom kastingu direktor zgrabio za ruku i rekao "Želimo tebe za ovaj posao! Dugo nisi bila slobodna!". Upitala sam se kada to nisam bila dostupna? Iz agencije su stalno vikali na mene i tražili opravdanja, govoreći da me je direktor možda pomešao sa nekim. Potom sam počela da obilazim druge agencije po Njujorku i Evropi, i konačno mogla da se bavim ovim poslom.

Maye Musk

Foto: Guliver/Pascal Le Segretain/Getty Images

BI: U knjizi govorite i o samopouzdanju. Da li je ono nekada bilo uzdrmano i kako ste to prevazišli?

- To mi se dešavalo mnogo puta, da izgubim samopouzdanje. Pomislila bih da sam zaglavljena u mračnom tunelu iz kojeg ne vidim izlaz. Tada pomaže samo neprestano razmišljanje o tome kako da prevaziđete loš period. Znate, zakon bi morao da radi u našu korist, ali moramo biti spremni i na borbu. Moj problem je bio što sam uvek verovala ljudima, i nisam mogla da shvatim zašto bi bili maliciozni, šta imaju od toga? Ljudi jednostavno žele da imaju moć i kontrolu nad drugima, to im daje radost, ali to nije ispravno.

BI: Odgajili ste neverovatno uspešnu decu, imate ih troje. Kako ste ih odgajali i učinili da postanu ono što su danas?

- Mislim da su tome doprineli moji roditelji koji su radili po ceo dan. Viđala sam ih sam za večerom, što je doprinelo tome da postanem samostalna. Pomagala sam im odmalena, kao i moja deca kasnije meni. Vrlo dobro su znali da radim od kuće i da moraju da budu poslušni i rade domaći na vreme, jer sam sama sa njima i nemam dovoljno vremena za sve. I zaista su bili veoma dobra deca, imala sam sreće. Svako je kasnije otišao svojim putem, ali su svi uspešni u onome čime se bave.

BI: A šta je, u vašem slučaju, tako magično u vezi sa brojem 12?

- Tada nisam znala da je taj broj magičan. Međutim, oni su do svoje 12. godine već znali čime žele da se bave. Kada smo se preselili u Toronto, moja finansijska sredstva su bila u blokadi, pa sam počela da radim na Univerzitetu Toronto. Oni su odve mogli da dobiju besplatno školovanje, ili da malo platimo ako žele da studiraju medicinu ili pravo. Ali, Ilon i Kimbal su želeli da uče o biznisu, a Tosku je zanimao film. U tom slučaju, morali su sebi da obezbede novac za plaćanje školarine, uzeli su pozajmice na svoje ime, i uspeli u svemu tome.

BI: Šta mislite da je najbolje što ste im dali od sebe?

- Bila sam stroga i stalno su mi govorili da ih mnogo forsiram, ali eto... Učila sam ih da budu ljubazni i da rade dobro svima. Mislim da su to videli od mene, dok sam radila kao nutricionista.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>