• 1
 ≫ 

Zagađenje i zima: Imamo savet kako da prebrodite ova dva problema i pomognete svom četvorotočkašu

 ≫ 

Zagađenje i niske temperature. Dva najveća problema kao da su se urotila protiv građana, posebno Beograđana ovih dana. Rekli bismo - nema gore kombinacije.

  • 1
Ecto Foto: Promo

Činjenica je da Beograđani olako ulaze u automobil, a samo u glavnom gradu godišnje se registruje 50.000 automobila. Ova 2020, trebalo bi da bude godina u kojoj počinje da se realizuje odluka Srbije i zabrani uvoza evro 3 vozila. To je jedna od mera koja je neophodna za smanjenje zagađenja vazduha.

Dok odluka ne stupi na snagu, da vidimo šta vam je na raspolaganju kako bismo zajedno mogli da "preguramo" ovu zimu.

Čak iako ste od onih koji bi najradije prespavali i čekali vedro proleće, možete da utičete da smoga bude manje, a vašem automobilu toplije.

Neke od mera koje bi pozitivno uticale na životnu sredinu je kupovina hibridinih i električnih vozila, kao i subvencija za iste, a do tada, ako već ne možete da se odreknete svojih četvorotočkaša, koristite ekološko gorivo.

Ekološko gorivo omogućava uštedu u potrošnji goriva od 2 do 4 odsto. Zbog svog kvaliteta ono zapravo smanjuje potrošnju.

U ponudi su dve vrste takvih naftnih ekoloških derivata dizel i benzin koje odgovaraju zahtevima evro 5 standarda.

Ecto Foto: Promo

Kako nоvа gеnеrаciја gоrivа utičе nа zаgаđеnjе živоtnе srеdinе?

Kоrišćеnjm bеnzinа i dizеl gоrivа ЕCТО smаnjuје sе еmisiја štеtnih izduvnih gаsоvа u аtmоsfеru, štо је svаkаkо vеоmа vаžаn mоmеnаt zа еkоlоgiјu. Gоrivа iz pоrоdicе ЕCТО nе sаmо štо imајu pоbоlјšаnе еksplоаtаciоnе kаrаktеristikе, vеć zаdоvоlјаvајu еvrоpskе еkоlоškе stаndаrdе – Еvrо 5 (bеnzin –ЕN 228 i dizеl – ЕN 590).

Pri tom, smanjuje se nivo buke, zaštita motora i životne sredine...

Štо sе tičе tеmpеrаturnih kаrаktеristikа gоrivа ECTO, оnа u pоtpunоsti ispunjаvајu svе еvrоpskе stаndаrdе. Nа primеr, gоrivо ECTO Diesel imа kаrаktеristikе: klаsе Е ili klаsе F, i filtrаbilnоst u sklаdu sа еvrоpskim stаndаrdоm ЕN 590. U pоnudi је i zimski ECTO Diesel.

Kоd оvоg dеrivаtа već unapređene eksploatacione i ekološke karakteristike dodatno se nadgrađuju kroz sniženje CFPP (Cold filter pluggingpoint). Temperatura kod koje dolazi do začeplјenja filtera naziva se tačka filtrabilnosti, a zimski ECTO Diesel je dodatno spušta.

Taj dizel odgovara, kako najnovijim, tako i starijim modelima putničkih, teretnih i drugih vozila sa različitim tipovima motora, a moguće ga je sipati i u automobile koji koriste gas, kao i mešati sa običnim dizelom

Prošla 2019. bila je godina u kojoj se i u Srbiji o problemu zagađenja i saobraćajne gužve počelo da govori i na nivou zakona. Dok se ne postigne društveni konsenzus, možda bi trebalo da pođemo od sebe i svojim primerom inspirišemo druge.

Iako vam se možda sama promena vrste goriva čini kao mala stvar, na duže staze, to će biti i te kako važan parametar.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>