• 0

NE ZOVI: Registar koji vam pomaže da se rešite dosadne telefonske prodaje

Građani će moći da spreče ove promocije prijavom prodavaca u registar

  • 0
Telefonska prodaja

Foto-ilustracija: Shutterstock

Građani koje nasrtljivi i, često, naporni trgovci pozivaju telefonom nudeći im raznorazne proizvode i usluge, moći će da spreče ove promocije prijavom tih prodavaca u registar "Ne zovi", predviđeno je Nacrtom zakona o zaštiti potrošača koji se nalazi u javnoj raspravi.

Višnja Rakić, rukovodilac sektora za Zaštitu potrošača, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, podseća da je to ministarstvo tokom javne rasprave, kao i putem sredstava javnog informisanja, u više navrata obaveštavalo javnost o tome da se priprema donošenje novog Zakona o zaštiti potrošača.

Registar "Ne zovi" je jedna od važnijih novina za koju se očekuje da će doneti veliku korist potrošačima, odnosno sprečiti neželjene pozive trgovaca, objašnjava Rakić. Potrošači koji ne žele da ih prodavci uznemiravaju telefonom biće u prilici da se preko svog operatera prijave u ovaj registar, čime će jednim pozivom biti obuhvaćene sve kompanije koje nude svoje usluge putem telefona.

"Ne zovi" će voditi Regulatorno telo za elektronske komunikacije RATEL-a, i nalaziće se na njihovom sajtu uz obaveznu zaštitu ličnih podataka potrošača. Osim ove opcije, u cilju pružanja saveta i pomoći, građani će moći da se obrate nadležnoj tržišnoj inspekciji i regionalnim savetovalištima za potrošače, čiji se kontakt podaci nalaze na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni svoj prigovor mogu priložiti i elektronski, putem Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koji je takođe dostupan na internet stranici ministarstva. Ovim zakonom je predviđena i mogućnost izricanja prekršajnih naloga za trgovce koji pozivaju potrošače čiji su brojevi uneti u navedeni registar.

Za pravna lica predviđene su prekršajne kazne od 50.000 dinara, odgovorno lice u preduzeću biće kažnjeno sa 8.000 dinara, dok će se kazna za preduzetnika kretati od 30.000 pa naviše.

Ukoliko trgovac ne postupi po prekršajnom nalogu, predviđene su znatno oštrije kazne: od 300.000 do 2.000.000 dinara za firmu, odnosno 50.000 do 150.000 dinara  za odgovorno lice u preduzeću. Za preduzetnike je predviđena kazna do 500.000 dinara, navodi Rakić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>