• 2
 ≫ 

Nemci ne daju titulu lidera: Folksvagen je zasenio sve u 2019. godini

 ≫ 

Tojota, Reno, Nisan ostaju u drugom planu...

  • 2

Folksvagen je ostvario rekordnu godišnju prodaju u 2019, koja bi mogla da odredi da li će ova nemačka grupa zadržati "krunu" najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Kompanija, sa sedištem u Volfsburgu, saopštila je da je prošle godine isporučila 10,97 miliona vozila, u odnosu na 10,83 miliona iz 2018, kada je Folksvagen pretekao Tojotu i savez Reno-Nisan-Micubiši, mada je taj savez bio u maloj prednosti kada se iz ukupnih cifara isključe kamioni, prenosi agencija AP.

Francusko-japanska automobilska alijansa i Tojota će objaviti svoje rezultate u narednim nedeljama. Tojota je, međutim, u decembru procenila da će njena ukupna prošlogodišnja prodaja iznositi 10,72 miliona vozila, što znači da ostaje iza Folksvagena.

Dženeral Motors je titulu najvećeg svetskog proizvođača automobila držao više od sedam decenija pre nego što je izgubio od Tojote 2008. godine, i nikada se više nije vratio na prvo mesto posle prodaje svog evropskog biznisa i zatvaranja drugih gubitaških pogona.

Folksvagen je uspeo da poveća prodaju uprkos smanjenju globalnog tržišta automobila, što znači da se njen tržišni udeo povećao u odnosu na konkurenciju. Snažni rezultati zabeleženi su u Nemačkoj, u SAD i Brazilu, dok je prodaja opala u azijsko-pacifičkom regionu.

Video: Ako hoćete da vozite prvog Poršea spremite minimum 18 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    15. januar 2020 | 10:53

    Jel to cifra svih prodatih automobila pod njima ili samo oni pošto vw je vlasnik audija porsea i mnogih drugih marki automobila

  • Dexter

    15. januar 2020 | 09:10

    Znaci pukli su

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>