• 1

Stranci vole naš nameštaj: Srbija je 2019. od izvoza zaradila 225 miliona dolara

U toku je Internacionalni sajam nameštaja u Kelnu, a na njemu učestvuju i tri kompanije iz Srbije

  • 1
artefacto, nameštaj

Foto: Promo

Tri srpska lidera u proizvodnji pločastog nameštaja ove godine samostalno nastupaju na Međunarodnom sajmu nameštaja u Kelnu, koji traje do 19. januara.

"Forma ideale", "Jela Jagodina" i "Matis grupa" samostalno nastupaju na prestižnom Međunarodnom sajmu nameštaja IMM u Kelnu, koji je počeo u utorak i trajaće do kraja nedelje. To je rezultat uspeha ove grane naše industrije, koja je za deset meseci 2019. zabeležila ukupan izvoz od 225 miliona dolara, a u istom periodu uvoz je vredeo 62 miliona dolara.

Statistika kaže da je prodaja nameštaja od drveta porasla sa 8,8 odsto na stranom tržištu, dok je uvoz smanjen za 2,4 procenta. U sektoru ove proizvodnje angažovano je 12,600 ljudi.

Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije, kaže za "Novosti" da je odlazak u Keln veliki uspeh, i dodaje da su ovo naše najbolje kompanije iz oblasti pločastog nameštaja, koje zapošljavaju oko tri hiljade radnika, i mogu da pariraju svetskim brendovima.

- Da bi firme bile prisutne na inostranom tržištu, moraju da budu inovativne i moderne. Ove domaće kompanije ulažu mnogo u nove tehnologije, inovacije, poboljšanje procesa proizvodnje i edukaciju, i potrošači to prepoznaju - ističe Govedarica.

Kragujevački pionir u proizvodnji nameštaja na svetsko tržište plasira više od 80 odsto proizvoda i najveći je izvoznik pločastog nameštaja iz Srbije. Njihovi kupci se nalaze u 51 zemlji na četiri kontinenta. Ove godine peti put nastupaju na toj manifestaciji.

Firma iz Jagodine u Kelnu izlaže 4. put, a izvozi oko 60 odsto svog asortimana. Iz Ivanjičke kompanije očekuju što više inostranih partnera, koji će se uveriti u njihove komparativne vrednosti, jer kako tvrde - oni jedini na Balkanu proizvode sve artikle za kompletno opremanje kuće.

Međunarodni Sajam nameštaja u Kelnu okuplja 1.160 izlagača iz celog sveta, od kojih je 80 odsto iz inostranstva. Za sedam dana poseti ga 150.000 ljudi iz 145 zemalja, a održava se na prostoru od 247.000 kvadratnih metara.

(Telegraf Biznis/Novosti/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>