• 3

"Istorijski" dogovor: Tramp i kineski vicepremijer potpisali "prvu fazu" trgovinskog sporazuma

Tarife na uvoz kineske robe će, pak, ostati na snazi sve dok ne bude potpisana i "druga faza" sporazuma

  • 3
Donald Tramp, Liu He

Foot: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp i kineski vicepremijer Liu He potpisali su u Beloj kući "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, preneli su američki mediji.

Tramp je ovaj dogovor nazvao istorijskim i dodao da će sadašnje tarife biti ukinute čim bude napravljen sledeći korak u sporazumu.

On je ipak najavio da će tarife na uvoz kineske robe ostati na snazi sve dok ne bude potpisana i "druga faza" sporazuma, što bi moglo i da se oduži.

- Ostaju na snazi jer u suprotnom ne bismo imali aduta da nastavimo pregovore - kazao je Tramp o tarifama.

Donald Tramp, Liu He

Tramp je dogovor oko "prve faze" nazvao istorijskim, Foto: Tanjug/AP

- Ovo je veoma važna i značajna prilika. Danas pravimo veliki korak, takav kakav nikada ranije nije napravljen ka Kini, korak unapred, ka poštenoj i recipročnoj trgovini, s obzirom na to da smo potpisali "prvu fazu" ovog istorijskog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine. Zajednički ispravljamo nepravde iz prošlosti i uspostavljamo buduću ekonomsku pravdu i sigurnost za američke radnike, farmere i porodice. Želim da se zahvalim predsedniku Siju, koji prati razgovore - rekao je Tramp, a prenosi CBS.

Stavljanju potpisa na ovaj dokument prethodio je skoro dve godine dug trgovinski rat koji je pogodio američke farmere, ali se odrazio i na globalni ekonomski rast.

Sporazumom su, prema izvorima iz Bele kuće, obuhvaćeni zaštita intelektualne svojine i njeno unapređenje, okončanje iznuđenog prenosa tehnologije, širenje razmene poljoprivredne robe, okončanje manipulacija valutama i ponovnog uspostavljanja ravnoteže u trgovinskim odnosima između SAD i Kine.

Intelektualna svojina kao ključna oblast

 

Ovaj sporazum do tančina propisuje zaštitu intelektualne svojine, što su pregovarači sa američke strane smatrali ključnom oblašću i insistirali da bude deo sporazuma.

Donald Tramp, Liu He

Vicepremijer Kine i predsednik SAD, Foto: Tanjug/AP

- SAD prepoznaju važnost i značaj zaštite intelektualne svojine. Kina prepoznaje značaj uspostavljanja i primene sveobuhvatnog pravnog sistema zaštite intelektualne svojine, jer se transformiše od velikog korisnika intelektualne svojine u velikog proizvođača. Kina veruje u unapređenje zaštite i primene intelektualne svojine u skladu sa izgradnjom zemlje inovacija, razvoja preduzeća zasnovanog na inovacijama i podsticanja visokog ekonomskog rasta - navodi se, između ostalog, u dokumentu.

U sporazumu se navodi i da će obe strane obezbediti poštenu, odgovarajuću i efikasnu sveobuhvatnu zaštitu i primenu prava iz oblasti intelektualne svojine.

Sporazumom o prvoj fazi, čije je potpisivanje dogovoreno u decembru, ukinute su američke carine na kineske mobilne telefone, igračke i laptopove, a prepolovljene su carine na drugu kinesku robu u vrednosti od 120 milijardi dolara, uključujući televizore sa ravnim ekranom, "blutut" slušalice i obuću.

Donald Tramp, Liu He

Potpisana "prva faza" trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, Foto: Tanjug/AP

Preciziranje detalja vezanih za dažbine koje bi jako pogodile potrošače u SAD, odnosno odrazile se na poskupljenje određene vrste robe, među kojima su i mobilni telefoni ili monitori za računare, u okviru sporazuma za sada su odloženi.

Istim aktom detaljno je regulisana i saradnja SAD i Kine u vezi s poljoprivrednim proizvodima, sa svim detaljima o mlečnim proizvodima, uzgajanju, govedini i drugim vrstama mesa. U sporazumu se pominje i soja, iako ne u tančine.

Međutim, sporazumom se nisu rešile mnoge strukturalne razlike koje su dovele do toga da Trampova administracija započne trgovinski rat sa Kinom.

Tramp je naglasio da će ostale američke carine biti ukinute kada se postigne dogovor o drugoj fazi sporazuma, uz napomenu da će strane uskoro nastaviti pregovore.

(Telegraf Biznis/CBS/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olio

    15. januar 2020 | 21:38

    Potpis trećeg zamenika, drugog podpredsednika vlade i mr.Trampa 😂😂😂

  • ...

    16. januar 2020 | 07:43

    Huawei?

  • MiroslavBB

    16. januar 2020 | 03:36

    Koja FARSA za 'Neupucene' ...??!! Ovaj sporazum je bio potreban i Americi i Kini da ne bi doslo do velikih (S)LOMOVA na svjetskim berzama a samim tim i u Americi i Kini!!! Svijet danas vode DIKTATORI - u odijelima predsjednika drzava, premijera!! Vlasnik Majkrosofta, Bil Gates:"Sistem na kome svijet danas pociva je NEpravedan jer favorizuje bogatstvo a ne rad." Ovo su rijeci najbogatijeg covjeka danasnjice koji, izmedju ostalog, kaze da porez treba povecati NAJbogatijim, a ne obrnuto - omoguciti im jos vece bogacenje ...'

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>