• 0
 ≫ 

Radnici balkanskog giganta posle novogodišnjih otkaza: "Vodimo život osuđenika na smrt"

 ≫ 

Život osuđenika na smrt s tačnim datumom pogubljenja, to je život nas koji smo ostali u Aluminiju do zaključavanja kapije - rekao je jedan od bivših zaposlenih

  • 0
Aluminij Mostar

Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Nedavno smo pisali o tome kako je propao balkanski div "Aluminij", kad je pred Novu godinu uručio otkaze preostalim radnicima (362), koji sada do kraja meseca, potpuno očajni, moraju da odrađuju otkazni rok. Kažu da je "rad bez ikakve nade u budućnost najgora kazna, i da im svaki sat na poslu traje kao godina".

Kako su već svi dobili otkaze, nije im dozvoljeno da u vreme ovog roka daju ikakve izjave, ali neki od njih nisu mogli da se ne požale i podele svoje strahove za buducnost, preneo je sinoć portal "Klix".

- Život osuđenika na smrt s tačnim datumom pogubljenja, to je život nas koji smo ostali u Aluminiju do zaključavanja kapije. Odrađujemo otkazni rok i čekamo kraj - kaže jedan od bivših zaposlenih, a svi zajedno kažu da im je sudbina zapečaćena i da im niko ništa ne govori. Veruju da za njih novog posla nema, jer se i mladi jedva snalaze, a među njima - većina je ili pred penzijom ili s određenim invaliditetom.

Iako je bilo najavljeno da će radnici na otkaznom roku raditi do 15, ugovorom su obavezani do 31. januara, do kada bi trebalo završiti inventuru i popisati svu imovinu.

Podsetimo se, "Aluminij" je zapošljavao oko 900 radnika, a kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka. Prestao je s radom 10. jula 2019. zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Radnicima su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom "MT Abraham" bili jedina nada za eventualno ponovno pokretanje proizvodnje.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>