• 14
 ≫ 

Gase se elektrane na ugalj, više nema kompromisa, država daje "utehu" u milijardama

 ≫ 

Nemački zvaničnici postigli su dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj u drugoj polovini tridesetih godina

  • 14

U cilju borbe protiv klimatskih promena vlada je imenovala panel koji je pre godinu dana preporučio da Nemačka prestane da koristi ugalj u proizvodnji struje najkasnije do 2038.

Međutim, bilo je potrebno više meseci da dogovor bude postignut budući da neki delovi Nemačke, posebno na istoku, u velikoj meri zavise od iskopavanja lignita. Zvaničnici savezne vlade i guverneri najugroženijih nemačkih država u rano jutros su konačno postigli dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj.

U saopštenju vlade se navodi da će 2026. i 2029. godine biti sprovedena ocena usvojenog plana.

Prvu elektranu gase već ove godine 

 

Nemački ministar finansija obećao je da će država da nadoknadi operaterima elektrana više od četiri milijarde evra za planirani izlazak iz uglja. Prva elektrana biće zatvorena ove godine.

Kompanije dobijaju milijarde kompenzacije za prerano zatvaranje svojih elektrana. Ministar finansija Olaf Šulc (SPD) izjavio je da su operatori zapadnonemačkih elektrana dobili 2,6 milijardi evra, a operateri elektrana na istoku 1,75 milijardi evra.

Kao rezultat planiranog izlaska iz proizvodnje električne energije uglja, grupe poput RWE, EnBV, Unipera i češkog komunalnog preduzeća EPH sa svojim istočnonemačkim kompanijama moraće ranije zatvoriti svoje pogone i stoga će zarađivati manje od toga nego što je planirano. To bi sada trebalo da nadoknadi država.

Postupak ukidanja uglja mogao bi biti završen 2035. godine nakon što su savezna i državna vlada postigle sporazum. Najkasnije do 2038. godine Nemačka bi trebalo da ukine proizvodnju električne energije na ugalj za promociju zaštite klime. Predlog zakona bi trebalo da bude pokrenut u januaru, a biće usvojen sredinom godine.

- Postupak ukidanja uglja započinje odmah, i obavezujući je - naglasio je Šulc.

Nemačka više od trećine električne energije dobija sagorevanjem uglja, što stvara velike količine gasa sa efektom staklene bašte.

Savezna vlada je ranije odobrila plan da do 2038. godine potroši 40 milijardi evra za ublažavanje posledica prestanka korišćenja fosilnog goriva u rudarskim oblastima.

Video: Požar izbio u elektrani u moskovskom regionu, ima povređenih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teo

    16. januar 2020 | 14:00

    Zato će finansirati gradnju istih kod nas i kod ostale balkanske sirotinje.Nisu oni vodili rat '99 da nekome bude bolje, već njima.

  • #

    16. januar 2020 | 14:20

    Ugalj, nafta, litijum, to sve mora da se čuva za kolonizatore i njihove plavokrve narode, a ostaloj bedi kako bude. Ko ne prihvati takav poredak, dobije bombe u glavu.

  • Čiča

    16. januar 2020 | 14:33

    Al Rusi trljaju ruke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>