• 0
 ≫ 

Hrvati domaćini u EU: Nova uloga, nova i novčanica

 ≫ 

Iskovana je u Hrvatskom novčarskom zavodu, u količini od 30.000 komada

  • 0

Hrvatska narodna banka pustila je u opticaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna, povodom obeležavanja hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije 2020. godine.

Novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaestougla i iskovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu, u količini od 30.000 komada, saopšteno je iz HNB.

Na prednjoj strani, unutar jezgra kovanice, nalazi se prikaz "šahovnice", koji se kao tipografsko rešenje sastoji od slova i brojeva čiji međusobni položaj asocira na polja grba Republike Hrvatske.

Hrvatska kuna

Foto: hnb.hr

Kompozicijski, skraćenicama "HR" i "EU", i godinom predsedavanja "2020", prenosi se poruka povezanosti Hrvatske i EU, prenosi "Poslovni dnevnik".

Oko tipografskog rešenja "šahovnice" kružno je ispisan tekst "Hrvatsko predsedanje Vijećem Europske Unije" i godina izdanja "2020.". Na naličju kovanice, u centralnom delu, nalazi se stilizovana numerička oznaka nominalne vrednosti "25", pri čemu je ovaj broj ukomponovan sa telom kune zlatice.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>