• 0

Eko projekti prioritet: EBRD uložila više od 500 miliona evra u Srbiju

Rekonstrukcija deponije Vinča bila je na prvom mestu

  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj investirala je u 2019. rekordnih 516 miliona evra u Srbiji, od čega je najveći deo bio namenjen privatnom sektoru i zelenim projektima, u koje je uloženo 41 odsto, saznaje Tanjug.

Tokom protekle godine, EBRD je potpisala više od 20 novih projekata i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala njena članica 2001, ističu iz ove banke, i napominju da su ovde ukupno uložili više od 5,6 milijardi evra, za 255 projekata.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, kaže da su "prezadovoljni postignutim rezultatima“, i dodaje da partneri ove banke u komercijalnim finansijskim institucijama i dalje imaju ključnu ulogu u plasiranju ciljanih i prilagođenih sredstava EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

- Privatna preduzeća, poput "Tarketa", "Karlovarske Mineralni Vodi", "Teraplasta" i "Junajted Grupe", iskoristila su mogućnost EBRD kreditnog finansiranja i učešća u kapitalu za proširenje poslovanja u Srbiji. Posebno smo ponosni što smo predvodili finansiranje prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, rekonstrukciju deponije u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa EU standardima - kaže Hargitai.

deponija vinca

Printskrin/Google Maps

Iz EBRD-a poručuju da podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju - ostaju njihovi ključni prioriteti u Srbiji. Jedan od mnogobrojnih realizovanih projekata je "kreditna linija za konkurentnost malih i srednjih preduzeća", podržana sa 226,2 miliona evra.

Putem programa Svetske banke "WB EDIF" i fonda "Enterprise Expansion", EBRD je direktno finansirala MSP sa pet miliona evra. Takođe je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima, i obezbedila finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči i izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

Ulaganje nije zaobišlo ni saobraćajnu infrastrukturu Srbije, koja je podržana kreditom u iznosu od 100 miliona evra, preduzeće "Srbija Voz" dobilo je 18 novih vozova, a sektoru poljoprivrede - Srbiji je odobren kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu.

Među prošlogodišnjim brojnim zelenim investicijama EBRD-a u Srbiji su i kredit od 7,0 miliona evra Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad (za kupovinu novih autobusa na prirodni gas), i kredit od 2,5 miliona evra opštini Šabac za ulaganje u energetsku efikasnost 40 stambenih višespratnica.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke