• 0
 ≫ 

U susret Davosu: Za sve loše što će se desiti u 2020. krivac je samo jedan

 ≫ 

Ovo što se sada dešava je kombinacija kakva nije viđena decenijama, i to može biti kobno po tržište

  • 0
Ulaganje, investicije, biznis, berza Foto: Shutterstock

Američka politika je najveća pretnja s kojom se svet suočava 2020. godine, a predstojeći predsednički izbori će naglasiti institucije zemlje, uticati na ekonomsku i spoljnu politiku i dodatno podeliti već polarizirano biračko telo, s potencijalno ogromnim posledicama po klimu, poslovanje i investitore.

To je mišljenje stručnjaka iz konsultantske kuće Eurasia Group and Control Risksi. Svetski ekonomski forum koji se priprema da održi svoj godišnji sastanak političkih lidera i generalnih direktora sledeće nedelje u Davosu, takođe upozorava na pojačane turbulencije ove godine od trgovinskih sukoba i političke polarizacije koja otežava rešavanje globalnih izazova.

Control Risks kaže da će kampanja predsednika Donalda Trampa za drugi mandat podstaći donošenje odluka u spoljnoj politici, povećavajući šansu da investitori budu uhvaćeni pod zaštitom populističkih poteza favorizirajući radnike ili poljoprivrednike u SAD-u.

- Kampanja će usmeravati spoljnu politiku na upravljanje krizom, odvlačeći pažnju SAD od manje hitnih pitanja. Trampova žeđ za pobedom ojačaće spoljne uticaje u trgovinskim i bezbednosnim odnosima - napisao je Control Risks u nedavnom izveštaju.

Pripremajući svoj izveštaj uoči sastanka u Davosu, Svetski ekonomski forum anketirao je 750 globalnih stručnjaka i donosilaca odluka koji su kao glavne rizike u 2020. godini naveli ekonomske konfrontacije i nacionalnu političku polarizaciju.

Davos, svetski ekonomski forum Foto: Tanjug/AP

Uzeto sve zajedno, izveštaji prikazuju svet suočen sa trnovitim problemima sa malo očiglednih rešenja. Sve jača fraktarna politika u razvijenim zemljama potkopava pravila koja su decenijama podržavala trgovinu i globalizaciju, dajući izabranim liderima dozvolu da jednostrano postupaju i podstiču sukobe, poput trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin, koji će prisustvovati sastanku u Davosu, odbacio je ideju da je nemir u američkoj politici pretnja.

- Mislim da to nema uticaja na svetsku ekonomiju - rekao je Mnuchin novinarima u sredu, dodajući da su i druga politička pitanja, poput izlaska Britanije iz Evropske unije i prošlogodišnjih izbora u Izraelu, bila slično "beznačajna".

Nisu nestale ni ostale glavobolje. Analitičari su zabrinuti zbog klimatske krize, rata između Vašingtona i Pekinga za budućnost tehnologije, geopolitičke agresije na delu Rusije i nastavka oružanog sukoba na Bliskom istoku.

Pre deceniju, većina analitičara rizika bila je zabrinuta zbog finansijskih pitanja poput balona na tržištu nekretnina, kaže John Drzik koji je radio na izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Te brige su zamenjene novim, komplikovanijim izazovima koji su često povezani.

- U 2020. godini imamo kombinaciju negativnih trendova koje nismo iskusili generacijama. Ovo pogoršanje okruženja bi moglo proizvesti globalnu krizu - upozoravaju analitičari iz Eurasia Group.

Svet se ove godine već suočio sa dva velika potresa. Ubistvo najvišeg iranskog generala Kasima Sulejmanina što je ugrozilo isporuke nafte sa Bliskog Istoka i vodeći Teheran da ubrza snabdevanjem uranijumom, što bi moglo Iran da stavi na put ka izgradnji nuklearke.

Analitičari smatraju da će Iran, koji ima ozbiljne ekonomske probleme, sada nastojati da izbegne otvoreni sukob sa Sjedinjenim Državama, dok će oportunistički uzvratiti protiv američkih interesa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>