• 33
 ≫ 

Zaboravite Iran: Evo kada bi stvarno gorivo moglo da poskupi u Srbiji i tačno za koliko

 ≫ 

Akcize na benzin bi trebalo da budu veće za 0,95 din, a na dizel za 0,98 dinara po litru. Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a ukupno povećanje dažbina bi iznosilo 1,14, odnosno 1,18 dinara po litru

  • 33
Gorivo, cene, akcize, inflacija

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Cene nafte i njenih derivata jedna su od top svetskih tema, a oči brokera i naftaša su uprte u to tržište pre svega zbog političkih tenzija i situacije u Iranu.

Gotovo trenutno nafta reaguje na takve potrese, ali u Srbiji bi do poskupljenja goriva moglo da dođe bez obzira na to šta se dešava u Iranu, i uopšte u svetu.

Naime, bliži nam se datum za pomeranja odnosno, usklađivanja akciza, a istovremeno je Republički zavod za statistiku objavio i potrošačke cene gde je zabeležen rast istih od 1, 7 odsto.

Upravo to bi moglo da digne cene u proseku za dinar do nešto malo iznad njega.

U skladu sa Zakonom o akcizama Vlada svake godine sprovodi takozvanu indeksaciju dinarskih iznosa akciza na derivate nafte, propisano je kako se izračunava korekcija, ali nije propisano kada. Republički zavod za statistiku najpre objavljuje indeks potrošačkih cena u prethodnoj godini, što je već učinjeno i sada preostaje da u Službenom glasniku, Vlada objavi Usklađene dinarske iznose akciza.

- Ono što je sasvim sigurno nakon povećanja akciza troškovi proizvođača i uvoznika nafte će biti veći, ali da li će nakon toga uslediti povećanje cena u istom iznosu to u ovom trenutku niko ne može da potvrdi, jer akciza nije jedini faktor koji utiče na cenu. Prethodnih godina se dešavalo da cene na benzinskim stanicama posle indeksacije akciza ostanu iste, ali i da se povećaju u manjem, ili većem iznosu. Nema pravila - rekao je za Telegraf Biznis Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Pošto je indeks potrošačkih cena u 2019 (u odnosu na 2018) 1,7%, akcize bi za toliko trebalo da budu uvećane.

- Akcize na benzin bi trebalo da budu veće za 0,95 din, a na dizel za 0,98 dinara po litri. Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a ukupno povećanje dažbina bi iznosilo 1,14, odnosno 1,18 dinara po litri, respektivno - objašnjava Mićović.

Koliko tačno košta gorivo koje točite u vaš automobil?

 

Razne dažbine utiču na konačnu cenu goriva, tako da je pitanje koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Tako, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65, 82 dinara, evrodizel, TNG 43, 75

U nastavku je prikaz fiskalnih stavki u ceni goriva, tj najveći deo dažbina (ima ih još po drugim osnovama)

Foto: Printscreen/UNKS

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. januar 2020 | 21:17

    Narode, koje smo mi budale.

  • Realni

    16. januar 2020 | 20:54

    Divno napredujemo zar ne? Ovo je raj na zemlji a ni ne znamo😁

  • 007

    16. januar 2020 | 20:01

    A to sto je vec poskupeo dizel za 2 dinra u odnosu na pre nove godine.cime to pravdaju?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>