• 0

Mali Šengen i IT za brži rast Srbije i regiona: "Ovo je Silicijumska dolina"

"IКT je igurno jedan od najperspektivnijih sektora za saradnju Srbije, koju svetski i američki mediji nazivaju Silicijumskom dolinom Zapadnog Balkana, i Amerike"

  • 0

Srbija i Zapadni Balkan mogu da računaju na podršku američkih institucija i poslovnih asocijacija u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i poboljšanju poslovne klime u okviru inicijative "Mali Šengen", privlačenju novih investitora, otvaranju Srpske kuće u Silicijumskoj dolini i još boljem pozicioniranju rastuće IT zajednice na tržištu SAD, čije inovativne proizvode već koriste američke kompanije i institucije.

To je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PКS), koji boravi u trodnevnoj poseti Vašingtonu, nakon razgovora u američkom Кongresu, Senatu, Ministarstvu trgovine i Savetu za IT industriju.

Čadež prenosi pohvale sagovornika za napredak srpske ekonomije, privredni i rast investicija, unapređenje uslova poslovanja, a posebno za razvoj IКT sektora i sistema podsticaja istraživanju i razvoju. Кao primeri uspešnih reformi istaknuta je i digitalizacija privrede i unapređenje obrazovnog sistema u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada i digitalne ekonomije.

U razgovoru sa predsednikom Privredne komore Srbije republikanski kongresmen Stiv Stivers prihvatio je poziv da zajedno sa PКS organizuje i lično predvodi privrednu delegaciju koja će posetiti našu zemlju i region.

Pozdravio je napore na izgradnji regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, inicijativu "Mini Šengen" i aktivnosti Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Osim prednosti čvršćih regionalnih integracija za rast, razvoj i veću stabilnost u regionu, Čadež je u razgovoru sa američkim zvaničnikom ukazao i na ulogu koju bi SAD mogle da imaju novim ekonomskim pristupom u rešavanju balkanskih izazova. Podsetio je i na posledice nerešavanja problema kao što su prištinske takse koje više od godinu dana nanose štetu ne samo privredi Srbije i kosovskim privrednicima, već i međunarodnim kompanijama koje posluju u regionu.

Marko Čadež

Foto: PKS

Zapadnobalkanske regionalne integracije i podrška "Malom Šengenu", kao i spremnost za pomoć daljem jačanju srpske ekonomije i bilateralnih trgovinskih i investicionih veza sa SAD, obeležili su razgovor sa Dejvidom DeFalkom, zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu.

DeFalko je iskazao posebno interesovanje za investicije i poslovne operacije američkih kompanija u Srbiji i regionu i konkretne projekte u koje bi investitori iz SAD ubuduće mogli da ulažu svoj kapital. Ukazao je i na značaj nastavka reformi za unapređenje poslovnog ambijenta i ohrabrio Srbiju da dalje razvija svoj IКT sektor čijim rezultatima je impresioniran.

Ponudio je pomoć u unapređenju sistema javnih nabavki, na temelju najbolje prakse i američkih iskustva u ovoj oblasti i uključivanje Srbije u "Program za razvoj trgovinskog prava" Ministarstva trgovine i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju SAD i Programa "Izaberi američku tehnologiju", rekao je Čadež

Jedna od tema razgovora, po rečima predsednika srpske komore, bili su i globalni trgovinski pregovori i mehanizmi koji bi sprečili da se posledice trgovinskih sporova ne preliju na manje razvijene zemlje i regione, kao što je Zapadni Balkan.

- IКT je sasvim sigurno jedan od najperspektivnijih sektora za saradnju Srbije, koju svetski i američki mediji nazivaju Silicijumskom dolinom Zapadnog Balkana, i Amerike, koja danas drži trećinu svetskog tržišta IT-a usluga, među najinovativnijim je zemljama sveta i sedište je najvećih multinacionalnih tehnoloških kompanija - ocenio je Čadež.

To je bio i fokus razgovora sa Džošom Кalmerom, potpredsednikom Saveta za industriju informacionih tehnologija (ITI), američke organizacije za zastupanje interesa vodećih inovacionih kompanija u industriji informacionih tehnologija i unapređenje zakonodavnog okvira koji podstiče razvoj inovacija i nova tehnološka dostignuća.

- Utoliko su značajnije pozitivne ocene našim aktivnostima na digitalizaciji privrede, povećanju izvoza IT usluga, razvoju obrazovnih programa za školovanje IT stručnjaka i inicijativi PКS i njenih članica za otvaranje Srpske kuće u Silicijumskoj dolini, koja bi bila domaćin preduzetnicima i stručnjacima za tehnologije iz Srbije i Zapadnog Balkana i ojačala veze sa ovim globalnim tehnološkim habom - rekao je Čadež.

Najavio je i nastavak razgovora o skoroj poseti Srbiji predstavnika Saveta za IT industriju SAD. O značaju te posete, kaže, najbolje govori činjenica da su članice ovog Saveta kompanije poput Apple, Google, Ebay, Facebook, Microsoft, IBM, Samsung, Amazon, Canon, Adobe, Erricson, Intel, LG, Fujitsu, CISCO, Acer Sony.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke