• 7

Zašto nam je na snazi sporazum koji odvlači medicinske radnike u Nemačku?

Ukidanje sporazuma uticalo bi na odnose dve zemlje

  • 7
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je da Srbija želi da zadrži svoje građane u zemlji i da to što Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavljuje konkurs za zapošljavanje naših medicinskih radnika u Nemačkoj ne znači da vlada podržava njihov odlazak, već je reč o tome da su Srbija i Nemačka potpisale sporazum 2013. koji se mora poštovati.

Ðorđević je objasnio da je dolaskom na čelo tog Ministarstva njegova želja bila da ukine sporazum između NSZ i Nemačke agencije za zapošljavanje koji omogućava da se godišnje između 100 i 120 naših medicinskih radnika zaposli u nemačkim zdravstvenim ustanovama, ali s obzirom da je reč o sporazumu koji je potpisan na najvišem nivou i da bi njegovo ukidanje uticalo na odnose dve zemlje, sporazum je ostao na snazi.

- To je nešto što sam morao da progutam... Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je pokrenuo pitanje ekonomskih migracija i što smo dobili odobrenje Vlade Srbije da formiramo Koordinaciono telo za sprečavanje odlaska radne snage i da radimo sve protiv ovog sporazuma - rekao je Ðorđević odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Prema njegovim rečima, očekuje da će strategija tog koordinacionog tela biti gotova krajem januara i da će ubrzo nakon toga biti predložena vladi na usvajanje.

Zahavlio je i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru što su u prethodne dve godine svi mladi koji su završili fakultete ili srednje medicinske škole dobili posao.

- Dok sam ja na ovom mestu, takvih sporazuma sigurno više neće biti. Ja verujem da imam podršku predsednika Vučića u tome. Mi moramo da radimo da ljude zadržavamo, a ne da potpisujemo sporazume koji njima olakšavaju odlazak - podvukao je Ðorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović ukazao je da je taj sporazum sa Nemačkom agencijom za zapošljavanje, koji definiše organizovan vid upućivanja radnika iz Srbije u Nemačku, zaključen 2013. godine i da je reč o 100 i 120 ljudi godišnje.

Kaže da taj broj koji odlazi organizovano ne bi trebalo da nas zabrinjava, već bi trebalo da nas zabrinjava onaj broj koji odlazi neorganizovano i za koji podaci ne postoje.

- Mi godišnje preko tog sporazuma direktno zapošljavamo između 100 i 120 lica. Ti zaposleni nemaju nikakvih problema i imaju ista prava koja su garantovana i nemačkim državljanima - rekao je Martinović.

Kaže da država migracije ne može u potpunosti da sprečiti, ali ih može kontrolisati, a sporazuma sa Nemačkom je, tvrdi, upravo jedan vid kontrole.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. januar 2020 | 17:38

    Bilo sporazuma ili ne uvik se bezalo ka zapadu i pretezno u nemacku a sada i u skadinavske zemlje,uzrok politika ,nestrucnost i losa uprava onih koji kreiraju standarde za drustvo gde su se pokazali da oni najbolje kreiraju za svoj dzep

  • zeljko

    16. januar 2020 | 21:25

    mogu da pricaju sta hoce ali mnogo,mnogo vise sestara i doktora odlazi iz zemlje,pogotovu sa juga srbije

  • Olja

    16. januar 2020 | 18:16

    I jeste bolje ici preko nacionalne sluzbe nego preko privatnih agencija.Malo ko da nije imao problem sa tim privatnim agentima iz razloga sto su pre debelo naplatili svoje usluge a isto su dobili novac od poslodavaca .Za jednog medicinskog radnika su naplacivali od 3 do 5 000 eura a mozda i vise od poslodavca a 5 i visr su naplatili svoje usluge od zaposlenog lica.Jps da dodam da obecanja koja su pricali ni u pola nisu tacna niti realizovana.E zato se sada i nacionalna sluzba oglasila sa konkursom.Malo li je ? ?Sad ni jezik nije neophodan pa ni prevod diplome sve ce se resiti u Nemackoj.Hoce al ce sve fa se naplati radniku !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>