• 0
 ≫ 

Sudar tri sile: EU sumnja da se u trgovinskom sporazumu između SAD i Kine "krije đavo"

 ≫ 

Nismo detaljno analizirali dokument, ali hoćemo. Ako postoji osnov za žalbu pred STO, pokrenućemo slučaj - rekao je Hogan

  • 0

Evropska unija bi mogla da ospori preliminarni trgovinski sporazum između SAD i Kine pred Svetskom trgovinskom organizacijom, ako utvrdi da on krši trgovinska prava Unije, izjavio je evropski komesar za trgovinu Fil Hogan.

- Nismo detaljno analizirali dokument, ali hoćemo. I ako postoji neki osnov za žalbu pred STO, mi ćemo naravno pokrenuti slučaj - rekao je Hogan, odgovarajući putem videolinka iz Vašingtona na pitanje učesnika konferencije u Londonu.

Dodao je da se slaže da taj sporazum izgleda sadrži odredbe "dogovorne trgovine", koje će favorizovati prodaju Boingovih aviona Kini, na štetu evropskog avio-giganta Erbasa, kao i da će Unija "stati u odbranu sopstvenih ekonomskih interesa".

Portal "Investing" prenosi da je Hogan rekao da su "detalji sporazuma pomalo nejasni, a mi znamo da se đavo krije baš u detaljima". Razlog za sumnju je i to što su, kako navodi, "izašli iz uobičajenog okvira unutar kojeg se inače sporazumi sklapaju".

Hogan je takođe napomenuo da sporazum ne otvara pitanje "strukturnih reformi" u Kini koje su tražili EU i SAD, i da Brisel želi da vidi šta će biti ponuđeno u drugoj fazi američko-kineskih pregovora.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>