• 6

Slovenačka Krka usred skandala: Lekari uzimali mito da bi povećali prodaju ovog leka

Ugovor o saradnji podrazumevao je organizovanje putovanja za doktore, kao i isplatu honorara za posetu stručnim skupovima

  • 6
Kompanija Krka Novo Mesto

Printskrin: Google maps

Rumunski mediji pisali su da se rumunski ogranak slovenačke farmaceutske kompanije "Krka", upustio u masovno podmićivanje tamošnjih lekara. Sprega između doktora i farmaceuta nije novina, a konkretno ovu aferu pokrenuo je dnevni list "Liberte".

Navodi se da je rumunski ogranak "Krke" potpisivao ugovore sa lekarima o zajedničkoj saradnji, kroz organizovanje putovanja i isplatu honorara za odlazak na stručne skupove ove kompanije. Za uzvrat, od doktora je traženo da svojim pacijentima prepisuju lekove koje proizvodi "Krka".

Iz sedišta "Krke" kažu da će sankcionisati sve rumunske kolege koji su postupali protivno zakonu, ali nisu hteli da komentarišu konkretne navode "Liberte"-a, iako je on plasirao tačna imena čak 87 podmićenih doktora. U centru afere je lek Bilobil, namenjen poboljšanju kognitivnih funkcija, a tako su pokušali da uvećaju i prodaju leka Lorista.

Kompanija Krka, Slovenija

Printskrin: Google Street View

"Liberte" je najavio istragu rumunskog ministarstva zdravlja o optužbama na račun "Krke". Prenosi i neke nezvanične informacije koje dolaze iz drugih farmaceutskih kompanija iz Rumunije, a tiču se njihove zabrinutosti. Naime, uplašeni su da bi ova istraga mogla da razotkrije i njihove slične prakse.

Iako navodi ovog rumunskog lista još uvek nisu zvanično potvrđeni, šteta za "Krku" je već učinjena. Mnogi zaposleni u rumunskom zdravstvu počeli su da odbijaju svaki kontakt sa slovenačkim gigantom, jer žele da izbegnu optužbe za korupciju.

Rumunski mediji procenjuju da će "Krka" želeti da odgovornost prebaci na radnike iz svoje filijale u ovoj zemlji, uz argument da "su oni sve radili na svoju ruku". Sa druge strane, činjenica je da na spornim ugovorima o saradnji s lekarima - stoji potpis izvršne direktorke "Krkinog" ogranka u Rumuniji.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bocko

    17. januar 2020 | 13:13

    Toga ima i kod nas. Daju ti na recept neki lek koji kosta 600 700 dinara a ima isti takav samo upola manje...

  • Vukodlak

    25. januar 2020 | 17:19

    Pa to se kod nas radi uveliko. Mi vidimo drugog , a sebe -NE. HOCEMO LI MI STA PREDUZETI. Naravno druge cemo kritikovati , mi smo jos u TRANZICIJI.😥😥😥😅😅💰💰💲💲💲

  • Kako

    17. januar 2020 | 12:03

    Evropa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>