• 46

Vučić: Ne može samo "švajcarski model" za penzije, uvesti i korektivni

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, inače, početkom decembra prošle godine izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je od 1. januara ove godine uvodena indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj" formuli

  • 46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da penzije neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu" već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

Vučić je gostujući danas na TV Prva rekao da će se posebno posvetiti tome da penzije nastave sa rastom.

- Ono što me muči i gde ću posebno da se posvetim, to je kako da nam penzije rastu. Ne može samo ''švajcarski model''... to znači da bi penzioneri živeli bolje ali ne dovoljno bolje. Ne može samo ''švajcarski model'', mora da bude korektivni model... - napomenuo je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, inače, početkom decembra prošle godine izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je od 1. januara ove godine uvodena indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj" formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    17. januar 2020 | 17:39

    Zaista,pored po ,,svajcarskom modelu",penzije treba uskladiti i po korektivnom modelu.

  • TRex

    17. januar 2020 | 20:41

    Trebalo bi u narednoj "korekciji" zakonski odrediti "Najnizu garantovanu penziju" koja je sada samo oko 15.000din, da bude bar 1/3 prosečne plate, jer kada se plate računi i lekovi, ostane samo za Gladovanje.

  • zak

    17. januar 2020 | 18:15

    Nerazumem o kom modelu Svajcarske penzije vi pricate, u Svajcarsku najveca penzija je 2370 fr. Od 1 .1.1985god u Svajcarsku je uvedena druga penzija koju uplacuje poslodsvac i radnik Koliko uplacuje radnik toliko i poslodavac kada jednog dana odete u penziju duzni ste godinu dana pre odlaska da obavestite vaseg poslodavca i penziski fond dali cete te dve penzije spojiti ili cete primati samo prvu a drugu penziju podici i cuvati vas novac vi a sto se tice prve udlov je da imate 44 godina rada i da ste stari 65god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>