• 23

Vučić o zahtevu da se ukine status v.d: Ipak sam ja gori MMF od MMF-a

Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti

  • 23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne prihvata izmenu statusa za vršioce dužnosti direktora u javnim preduzećima, kako je predložio MMF, jer, ocenjuje, da bi ti "raspušteni direktori" ponovo od javnih preduzeća napravili neprivlačni privatni sektor.

- Oni bi da sve pozapošljavaju u javni sektor i to privatnik ne bi mogao da izdrži, pozapošljavaju u javni sektor i a to privatni ne bi mogao da izdrži - rekao je on uz opsaku da se naša javna preduzeća ne vode kao da su privatna firmu, nego kao da je to "Alajbegova slama".

Na konstataciju novinara da se pojedini šale da predsednik voli v.d. stanja, Vučić odgovara da on ne voli v.d. stanja, već disciplinu.

Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti.

- Ipak sam ja gori MMF od MMF-a - rekao je Vučić.

Uprkos tome, ocenio je da je MMF uradio dobar posao u Srbiji, da je pomogao našoj zemlji oko kontrole budžeta, da se ne zadužuje previše i kontrolisao da ima određeni procenat plata i penzija u okviru BDP-a.

Aleksandar Vučić Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti - Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ja sam ih pozvao, molio da dođu i danas su javne finansije uređene, a javni dug spušten sa 79 odsto BDP-a na 50 odsto, dok su investicije sve veće - ukazao je Vučić.

Ističe i da je nezposlenost ispod 10 odsto i da će, kaže, nastaviti da se spušta.

- Mi ćemo imati problem sa nedostatkom radne snage - ocenjuje Vučić.

On se osvrnuo i na sistem obrazovanja i kazao da se fakultet završava zbog znanja, ali da je tržište rada to koje diktira visinu plate.

Ocenjuje da Srbija nema loše škole, ali joj je potrebno da ima mnogo bolje privatne škole, a ne da te škole budu sramota u našem društvu.

- Veliki Šimon Peres, nedavno preminuli, mi je rekao: "Aleksandre ako uspeš da ubediš radnike u Srbiji da šest sati rade, a dva da uče, da se razumeju u nove tehnologije, robotiku, veštačku inteligenciju i da znaju šta donosi 5G mreža, ali i da ubediš decu da rade dva sata dnevno i šest da uče, samo tako ćete moći da opstanete na tržištu" - rekao je Vučić.

Apropo toga, kaže da Srbija "grabi krupnim koracima napred", a to se može videti, navodi, po izgrađenim putevima i prugama, ali i po platama.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    17. januar 2020 | 14:32

    Siguran sam da ce predsednik doneti ispravnu odluku....

  • Jokalica

    17. januar 2020 | 16:58

    Podržavam ovu odluku, jer direktori inače misle da su bogovi i zbog takvog stava su mnoga preduzeća propala.

  • Una

    17. januar 2020 | 15:42

    Javna preduzeća koliko toliko liče na normalne, profitne institucije, za razliku od pre nekoliko godina, kada je vladalo opšte rasulo. Prihvatanje ove mere, vratilo bi situaciju u početno stanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>