• 0

Slovenija povlači iz prodaje ćuretinu iz Mađarske zbog ptičjeg gripa

Slovenački zavod za javno zdravlje napominje da nema dokaza da virus H5N8 može da ugrozi ljudsko zdravlje kao i da nema podataka o tome da bi se taj virus preneo na čoveka

  • 0

Sa slovenačkog tržišta povlači se oko 6 i po tona ćurećeg mesa iz Mađarske, gde je nedavno na nekim farmama utvrđena prisutnost virusa ptičjeg gripa podtipa H5N8, objavila je slovenačka Uprava za sigurnost hrane i veterinarstvo (UVHVVR).

Mađarska je do sada prijavila pojavu ptičjeg gripa H5N8 na dve farme. U jednom se slučaju radi o farmi s 53.000 ćurki, dok se u drugom radi o farmi s preko 115.000 pataka.

Firme Kvibo i Panvita pre desetak dana su iz Mađarske uvezle 6,5 tona ćuretine s mađarske farme koja je pod nadzorom zbog te bolesti.

Jagodina, ćurke

Mađarska prijavila virus na dve farme, Foto: Telegraf

Reč je o svežem ćurećem mesu u obliku filea i predspakovanim komadima ćuretine.

Nema podataka o prenosui bolesti na čoveka

 

Veterinarska služba prati postupak povlačenja spornog mesa i postupke koji se preduzimaju, zbog propisa o zdravlju životinja, kako bi se sprečio mogući prenos bolesti na životinje, navela je u izjavi za javnost slovenačka Uprava za sigurnost hrane.

Slovenački zavod za javno zdravlje uz to napominje da nema dokaza da virus H5N8 može da ugrozi ljudsko zdravlje kao i da nema podataka o tome da bi se taj virus preneo na čoveka, ali da su ipak potrebne mere opreza.

Kako je u saopštenju za javnost navela Uprava za sigurnost hrane, slučajevi visoko patogenog ptičjeg gripa istog tipa zabeleženi su u još nekim članicama Evropske unije, u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>