• 0

Službeni glasnik preuzima Prosvetu? Da li je na pomolu kraj agonije izdavačke kuće stare 75 godina?

Pošto je "Prosveti" za profitabilno poslovanje bilo potrebno sto miliona dinara, ovo je bio jedini način da se obezbede stabilnost firme i nastavak dugogodišnje produkcije

  • 0
Službeni glasnik, prosveta Foto: Promo

Između "Službenog glasnika" i "Prosvete" potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, uz saglasnost Ministarstva privrede. Ovim bi, kako se predviđa, mogla biti rešena dugogodišnja agonija nekada najmoćnije izdavačke kuće na Balkanu, koja je nedavno proslavila 75 godina postojanja, saznaju nezvanično Večernje novosti.

Ugovor su potpisali Jelena Trivan, v. d. direktora "Službenog glasnika" i Branislav Vukasović, direktor "Prosvete".

Pošto je "Prosveti" za profitabilno poslovanje bilo potrebno sto miliona dinara, ovo je bio jedini način da se obezbede stabilnost firme i nastavak dugogodišnje produkcije. Najavljujući ovaj ugovor u nedavnom intervjuu za "Novosti", Vukasović je rekao:

- Ovom saradnjom biće obuhvaćeni knjižara "Geca Kon" i magacin u Ulici Vuka Vrčevića, a posebnim aneksom biće uređeno pitanje prodavnice u Makenzijevoj, koja je izdata u zakup na pet godina, ali bez saglasnosti Ministarstva privrede. "Glasnik" će preuzeti sedmoro naših radnika, s tim što će svoje knjige moći da prodaje u našoj knjižari.

Geca Kon Knjižara Gece Kona u Knez Mihailovoj ulici. „Prosveta“ se nakon rata razvila iz njegovog preduzeća. Printskrin: google.maps

"Utapanje" Prosvete?

Na pitanje da li će se na ovaj način "Prosveta" utopiti u moćni "Službeni glasnik", Vukasović odgovara da ova kuća ostaje pravno lice do daljeg, dok se ne reši pitanje njenih akcija, od kojih 80 odsto ima država, a ostalo mali akcionari i privatne firme.

- Sva svoja izdanja zasad ćemo zadržati, a dalje ćemo videti. Za 75 godina "Prosveta" je objavila 20.000 naslova, a i dalje poseduje autorska prava za mnoga vredna izdanja koja bi mogla ponovo da budu objavljena u saradnji sa "Službenim glasnikom".

Ugovorom je, kako saznajemo, obuhvaćena i sanacija knjižare "Geca Kon", u koju je prošle godine ušla voda. Adaptacija će koštati oko 200.000 evra, pri čemu je predviđeno da se uradi ulazni deo, onakav kakav je knjižara imala u vreme izdavača Gece Kona.

Službeni glasnik, prosveta Foto: Promo

Bogata istorija

"Prosveta" je osnovana u Čika Ljubinoj 1, 14. decembra 1944, kada je objavljena i prva knjiga "Narod je besmrtan" Vasilija Grosmana. U proleće 1945. izašla su tri velika dela Ive Andrića - "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica". Nobelovac je bio i prvi predsednik Upravnog odbora "Prosvete".

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>