• 1

Pored "Nikole Tesle" menja se sve uz auto-put: Francuzi ulažu milione

Kompanija "Vansi Erports" je pre dve godine dobila najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina

  • 1

Izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pored obnavljanja postojeće glavne, jedan je od prvih graditeljskih zahvata na aerodromu "Nikola Tesla" u narednih pet godina, piše "Politika".

List navodi da je taj poduhvat, između ostalog, najavila francuska kompanija "Vansi Erports", kada je pre dve godine dobila najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina, a planski dokument koji će omogućiti ulaganje u ovaj strateški kompleks u Surčinu, na javnom je uvidu do 10. februara.

Osim rekonstrukcije i dogradnje, nacrtom plana detaljne regulacije aerodroma, koji obuhvata 1.870 hektara, predviđena je velika transformacija pre svega zemljišta uz autoput. Buduća privredno-komercijalna zona prostiraće se na 250 hektara južno od autoputa Beograd-Zagreb, a predviđena je i izgradnja putne i železničke veze aerodroma s gradom.

Podizanje druge poletno-sletne staze, novog putničkog terminala i pratećih tehničkih i servisnih sadržaja, očekuje se tek posle 2043. godine, kada "Vansijevo" upravljanje aerodromom prestaje, a gradski urbanista Marko Stojčić objašnjava da do tad koncesionar i vlada Srbije očekuju 15 miliona putnika godišnje, što je trostruko više nego danas i ta brojka govori o potrebi da se gradi druga pista i novi kompleks aerodroma.

On je izrazio i uverenje da će plan, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, biti usvojen do kraja marta. Nacrt plana detaljne regulacije "Nikole Tesle" obuhvata i kulturna dobra - Muzej vazduhoplovstva, Jevrejsko groblje na ledinama i arheološki lokalitet Vrbas.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>