• 2

Merkelova priskače u pomoć: Dok auto-industrija otpušta radnike, kancelarka nudi subvencije

Problem ja nastao zbog rastuće digitalizacije, modernizacije i električnih vozila

  • 2
Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je da primeni određene mere kako bi pomogla automobilskim proizvođačima i pratećoj industriji delova u Nemačkoj, piše "Revija HAK".

U planu su subvencije plata, po uzoru na mere koje su sprovedene tokom svetske ekonomske krize 2008, samo će se sada unapred ciljati na specifične proizvodne sektore koji su "na ivici". To se, najpre, odnosi na radnike koji bi trebalo da se prekvalifikuju, kaže ministar rada Hubertus Heil u intervjuu za "Blumberg".

Razlog za to je masovno otpuštanje radnika iz fabrika za proizvodnju automobila, usled digitalizacije, modernih tehnoloških procesa, ali i fokusiranosti na električna vozila. Sve to zahteva manje radne snage. Kako se navodi, profit je sve manji, mora se ulagati u nove platforme, kao i u električne i autonomne automobile, a ulagači su na rubu strpljenja.

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. januar 2020 | 16:26

    Kažem ja, nestankom benzinskih motora nestaće i automobili. Električna vozila i potpuna elektronska kontrola će potpuno ubiti draž, a samim tim i želju ljudi da ih imaju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>