• 1

Kinezi zaboravljaju slamčice i kese, Malezija vratila 150 kontejnera smeća

Kina se godinama bori sa velikom količinom otpada koji dolazi od 1,4 milijardi državljana. Najveća deponija u državi, veličine 100 fudbalskih terena, već je prepuna, 25 godina pre nego što je predviđeno

  • 1

Kina se smatra zemljom koja najviše koristi plastiku. Baš zbog toga ova država je objavila veliki plan po kom ima nameru da zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu u velikim gradovima do kraja ove godine, ali i u celoj državi do 2022. godine.

Ovaj plan podrazumeva da će svi restorani morati da se odreknu slamčica do kraja 2020. godine. Takođe, u prodavnicama neće biti nerazgradivih plastičnih kesa, prenosi BBC.

Kina se godinama bori sa velikom količinom otpada koji dolazi od 1,4 milijardi državljana. Najveća deponija u državi, veličine 100 fudbalskih terena, već je prepuna, 25 godina pre nego što je predviđeno.

Ova zemlja je samo 2017. godine prikupila 215 miliona tona otpada iz urbanih domaćinstava.

Kina je 2010. godine proizvela 60 miliona tona plastičnog otpada, a prate je SAD sa 38 miliona tona.

Plastične, papirne, biorazgradive kese i cegeri Foto: Shutterstock

Nacionalna komisija za razvoj i reforme objavila je u nedelju da planira novu politiku koja će da bude uvedena u narednih pet godina.

Plastične kese će da budu zabranjene širom zemlje 2022, dok će iz toga da bude izuzeta prodaja svežih proizvoda do 2025.

Restorani takođe moraju da smanje upotrebu plastike za 30 odsto, a hotelima je naređeno da od 2025. ne smeju svojim gostima besplatno da nude plastiku za jednokratnu upotrebu.

Ovo nije prvi put da Kina uvodi velike promene kada je reč o plastici. Godine 2008. zabranjeno je da trgovci besplatno kupcima daju plastične kese, a 2017. je ova zemlja objavila da više neće uvoziti plastični otpad.

Kina ipak nije jedina azijska zemlja koja se odlučila na ovaj korak. Tajland je ove godine zabranio plastične kese u velikim prodavnicama, a kompletna zabrana počeće da važi 2021.

I prestonica Indonezije Džakarta takođe je uvela zabranu. Zabrana postoji i na Baliju.

Malezija je poslala 150 kontejnera sa otpadom nazad u zemlje odakle su potekli.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>