• 2

Korak bliže ka avio-liniji Beograd-Priština: Potpisano pismo o namerama sa Lufthanzom

Obnova avio-linije Beograd-Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i ucinila bližim Prištinu i Beograd

  • 2
Beograd Priština, avio linija

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je danas, u Berlinu, Pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Time je, nakon dve decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Obnova avio-linije Beograd-Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i ucinila bližim Prištinu i Beograd.

Istovremeno, ta linija bi značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga domaće nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolje povezana, i sa daleko efikasnijim mogucnostima za promet robe.

Potpisivanjem ovog, isključivo komercijalnog, Pisma o namerama, Srbija pokazuje jasnu opredeljenost za pospešivanje slobode protoka robe, ljudi i kapitala i protivljenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima.

Srbija će o nameri da se obnovi avio-linija izmedu Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

Da bi došlo do realizacije Pisma o namerama biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN.

Da bi let između Beograda i Prištine zaista zaživeo, neophodno je da Vlada Privremenih institucija samouprave u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>