• 2
 ≫ 

Kako je najbogatija žena Afrike "opelješila" svoju državu

 ≫ 

Izabel dos Santos dobila je pristup unosnim poslovima koji uključuju zemljište, naftu, dijamante i telekomunikacije kada je njen otac bio predsednik Angole, južnoafričke države bogate prirodnim resursima

  • 2
Isabel dos Santos

Foto: Profimedia

Tajni dokumenti koji su nedavno ugledali svetlost dana otkrili su na koji način je najbogatija žena Afrike zaradila novac. Naime, ona je bogatstvo stekla korpcijom i eksploatišući sopstvenu zemlju.

Izabel dos Santos dobila je pristup unosnim poslovima koji uključuju zemljište, naftu, dijamante i telekomunikacije kada je njen otac bio predsednik Angole, južnoafričke države bogate prirodnim resursima.

U dokumentima se navodi da je njoj i njenom suprugu bilo dopušteno da kupuju vrednu državnu imovinu preko niza sumnjivih ugovora.

Ipak, Dos Santos tvrdi da su sve optužbe protiv nje lažne i da postoji politički motivisani "lov na veštice" koji vodi Vlada Angole.

Ćerka bivšeg predsednik živi u Velikoj Britaniji, koju danas smatra svojim domom. U njenom vlasmištvu su skupi posedi u centru Londona. U Angoli se već vodi istraga protiv nje zbog korupcije, a sredstva u domovini su joj zamrznuta.

Emisija BBC "Panorama" imala je uvid u više od 700.000 dokumenata u kojima ima reči o sumnjivim poslovima ove žene.

Većina dokumenata je objavljena na sajtu "Platforma za zaštitu uzbunjivača u Africi", a potom ih je podelio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Endru Fajnstin navodi da dokumenti pokazuju kako je Dos Santos eksploatisala svoju zemlju na štetu običnih Angolaca.

Nafta

 

Jedan od najsumnjivijih ugovora sklopljen je iz Londona preko britanske produženice angolske državne naftne kompanije Sonangol.

Dos Santos je bila zadužena za Sonongol 2016, zahvaljujući predsedničkoj uredbi njenog oca Hosea Eduarda dos Santosa, koji je čvrsto držao zemlju u svojim rukama 38 godina koliko je bio na vlasti.

Međutim, kada se on penzionisao u septembru 2017. godine, odnosno povukao sa mesta predsednika, njena pozivija je bila ugrožena. Dos Santos je otpuštena dva meseca kasnije.

Dokumenti su pokazali da je ona u trenutku kada je napustila Sononagol odobrila sumnjive isplate u iznosu od 58 miliona dolara konsultantskoj kompaniji u Dubaiju pod nazivom "Matter Business Solution".

Ona tvrdi da nije imala nikakve interese za tu kompaniju, ali otkriveni dokumenti pokazuju da ju je vodio njen poslovni menadžer i da je bila u vlasništvu njenog prijatelja.

Na dan kada je otpuštena "Matter" je u Sonangol u Londonu poslao više od 50 računa, a "Panorama" navodi da se čini da je Dos Santos odobrila plaćanje toj kompaniji nakon što je otpuštena.

Iako određeni konsultantski posao jeste odrađen, na računima ima malo detalja koji bi opravdali tako velike iznose.

Jedan traži 472.196 evra za neodređene troškovem a drugi 928.517 dolara za neodređene pravne usluge.

Dve fakture - svaka po 676.339,97 evra - odnose se na potpuno isti posao istog dana, a Dos Santos ih je svejedno potpisala.

Advokati kompanije u Dubaiju navode da je firma dovedena kako bi pomogla u restruktuiranju naftne industrije u Angoli.

I njeni advokati tvrde da su isplate "Matter-u" bile po zakonu i da nije odobravala ništa nakon što je dobila otkaz u Sonongolu.

Takođe, u dokumentima se navode i druge sumnjive radnje zbog kojih se Izabela dos Santos obogatila.

Veći deo bogatstva zasnovan je na udelu vlasništva u portugalskoj kompaniji "Galp", koju je jedna njena kompanija kupila od Sonongola 2006. godine.

Dijamanti

 

Slična priča je i sa industrijom dijamanata.

Suprug Izabele dos Santos Sindika Dokolo potpisao je 2012. godine jednostrani sporazum sa državnom kompanijom za dijamante Sodiam.

Trebalo bi da oni budu 50-50 odsto partneri u sporazumu o kupovini udela u švajcarskoj luksuznoj kompaniji dragulja "De Grisogono".

Ipak, dokumenti pokazuju da je 18 meseci nakon sporazuma Sodiam uložio 79 miliona dolara u partnerstvo, dok je gospodin Dokolo uložio svega četiri miliona.

Sodiam je međutim svu gotovinu pozajmio navodno od privatne banke u kojoj je Dos Santon najveći akcionar.

Šef Sodiama je rekao da Angloci nisu dobili ni dolara od sporazuma.

Bivši predsednik je takođe dao svom zetu pravo da kupi neke od agolskih sirovih dijamanata. Prodati su, naravno, po nižim cenama.

Zemljište

 

Dokumenti takođe navode detalje i o tome kako je Dos Sanros kupila zemljište od države u septembru 2017. godine. Ponovo je plaćena samo manja nadoknada.

Njena kompanija je kupila važno zemljište uz obalu u glavnom gradu Luandi uz ponoć predsedničkog dekreta koji je potpisao njen otac.

U dokumentu se navodi da je vrednost zemljišta 96 miliona dolara, ali da je njena firma isplatila svega 5 odsto.

Naravno, njeni potezi su doveli do iseljavanja stanvništva. Na primer, u jednom sličnom projektu iseljeno je oko 500 porodica.

Telekomunikacije

 

Milijarderka je takođe napravila veliku zaradu od telekomunikacione industrije u Angoli. Stekla je 25 odsto udela najvećeg mobilnog operatera, Unitel.

Odatle joj je siplaćena oko milijarda dolara dividende.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    21. januar 2020 | 05:40

    Princip je isti, sve su ostalo nijanse...

  • Vla

    20. januar 2020 | 20:44

    Nudila zena I nama da otplati dugove sa masnom kamatom ali na zalost drzava nije bila zainteresovana, neko je imao drugi interes, na zalost, cini mi se da je dug prema drzavi otisao na privatne racune

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>