• 0
 ≫ 

Ne obazire se na proteste: Makron najavio milionske investicije i nova radna mesta

 ≫ 

Predsednik Francuske je u Versaju ugostio predstavnike najvećih svetskih kompanija, kao što su "Gugl", "Koka-Kola", "Tojota"...

  • 0
Emanuel Makron

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da njegove reforme privlače investitore, uprkos protestima zbog njegovog plana o reformi penzionog sistema, koji traju već šest nedelja.

Ističući da je druga najveća ekonomija u evrozoni otvorena za poslovanje, Makronova vlada najavila je ugovor vredan dve milijarde evra za francusko brodogradilište San-Nazar na atlantskoj obali, preneo je AP. Biće izgrađena dva broda za krstarenje, za kompaniju "MSC", što znači još 2.400 radnih mesta u naredne tri godine. Firma je potvrdila da je u planu izgradnja još brodova u Francuskoj, za dodatne četiri milijarde evra.

- Znam da su nam glave pune loših vesti i da smo skloni da verujemo da će sve eksplodirati, ali to nije tačno - rekao je Makron radnicima u fabrici britansko-švedske farmaceutske kompanije "Astrazeneca". Ova kompanija je, inače, najavila 500 miliona dolara novih investicija u narednih pet godina.

Kasnije, u Versaju, Makron je ugostio 180 međunarodnih poslovnih lidera, uključujući najbolje rukovodioce kompanija "Gugl", "Netfliks", "Koka-Kola", "Tojota", "Samsung" i "Dženeral Elektrik". Kompanija čuvena po gaziranom piću je saopštila da će uložiti milijardu evra do 2025. u Francusku, uključujući i svoju fabriku u Denkerku.

Japanski proizvođač automobila, "Tojota", saopštio je prošle nedelje da će izgraditi novi model automobila u fabrici u Valensjenu, na severu Francuske, što će značiti 400 radnih mesta i investiciju od 100 miliona evra.

Video: Doček Makrona na aerodromu Nikola Tesla: Predsednik Francuske stigao u posetu Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>