• 5

Čadež: Obnova leta Beograd - Priština veliki korak za privrednike

"Ponovno uspostavljanje avio linije između Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših građana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica Srbije, Кosova i regiona Zapadnog Balkana"

  • 5
Kontrola letenja, avion, aerodrom

Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je u Briselu da je dogovor o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednika za koje je važno da međusobno komuniciraju i sklapaju poslove.

Dogovor su inače danas snažno pozdravile i Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova, zajedničkim saopštenjem, koje su potpisali predsednici komora Marko Čadež i Berat Rukići, pozivajući „organe vlasti da se, bez odlaganja, dogovore o neophodnim tehničkim pojedinostima za obnavljanje letova“.

Poslovna zajednica, istakao je Čadež, zahvalna je političkim donosiocima odluka, političkim liderima u Beogradu i Prištini, a posebno gospodinu Grenelu koji je vodio proces kako bi posle 21 godinu ponovo došli do obnavljanja direktnog leta između Beograda i Prištine.

- Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region - rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije podsetio je da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje ovog leta.

Možda to ljudima, po rečima Čadeža, ne deluje kao nešto što utiče na svakodnevni život građana, ali to je, kaže, važno jer onima koji se bave biznisom omogućava da sklapaju nove poslovne dogovore, što će svima doneti boljitak.

Čadež: Srbija na Šangaj Ekspou

Foto: Milena Đorđević

- Ponovno uspostavljanje avio linije između Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših građana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica Srbije, Кosova i regiona Zapadnog Balkana i doprineti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine - naglasili su i Čadež i Rukići u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se napominje da je upravo proces uspostavljanja dijaloga i saradnje dve komore, počet pod okriljem Evrokomore, 2013. godine, vođen sa ciljem približavanja poslovnih zajednica, uklanjanja barijera, unapređenja ukupne poslovne klime u Srbiji, na Кosovu i u regionu u celini, kao doprinos jačanju poverenju i normalizaciji odnosa dveju strana.

Jedan od prioriteta međukomorskog dijaloga, pored uspostavljanja poštanskih i železničkih usluga, bio je i obnavljanje direktnih letova između Beograda i Prištine, kao dodatnog sredstva koje će doprineti uklanjanju barijera za slobodu kretanja, kaže se u saopštenju dve komore.

Predsednik Privredne komore Srbije, koji vodi Odbor za digitalizaciju, a ubuduće Mrežu digitalnih servisa Evrokomore, danas popodne, Predsedništvu najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja više od 20 miliona kompanija, predočiće prednosti regionalnih ekonomskih integracija na Zapadnom Balkanu i zatražiti podršku evropske privrede inicijativi „Mini Šengen“

Cilj inicijative „Mini Šengen“, koji su pokrenuli predsednik Vučić i premijeri Zaev i Rama, objasnio je Čadež, jeste da ubrza sve postojeće regionalne inicijative, kako bi što pre dale sasvim konkretne rezultate i za građane i za privredu i kako bi se obezbedili mehanizmi za bržu implementaciju postignutih sporazuma.

- Godinama razgovaramo o gužvama na graničnim prelazima, a sada, kao rezultat te inicijative, između Albanije i Makedonije, Makedonije i Srbije i Srbije i Mađarske, imamo granične prelaze otvorene 24 sata, sedam dana u nedelji, sa svim službama neophodnim da obezbede slobodan, ubrzani protok robe i nesmetan izvoz i uvoz našim privrednicima. Najjednostavnije, imamo konkretan rezultat - da kamioni sa robom manje čekaju - objasnio je Čadež.

Očekujemo, naglasio je, da uskoro bude potpisan Sporazum o slobodnom protoku ljudi, značajan i za privredu i za građane, koji će omogućiti da jedni druge tretiramo drugačije nego do sada, da neko ko dolazi iz Albanije ili Makedonije u Srbiju, i obrnuto, može bez problema da uđe sa ličnom kartom - da se registruje, nađe posao i ostane da tu da radi i živi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    21. januar 2020 | 17:47

    Ovajk kao i vecina domacih politicara ubeduju nas srbe da nece priznati Kosovo kao drzavu a govore o njemu kao da je neka drzava i svakim danom rade protiv naseg interesa i priznaju indirektno Kosovo kao drzavu na sve moguce nacine koje im "prijatelji" ameri predloze... Nece nama biti bolje dokle god imamo ljude nazovimo ih politicarima koji rade protiv interesa sopstvenog naroda.......

  • Aca

    21. januar 2020 | 17:43

    Za čije privrednike? Bozadžije i baklavdžije?

  • nibrS

    21. januar 2020 | 17:25

    Još jednu od velikih pobjeda, hoćete da nam prodate...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>