• 2

Boingov usud: Zaustavili su proizvodnju najbolje prodavanog aviona, sada mole za 10 milijardi dolara

Pitanje je da li će i kada biti vraćen na linije

  • 2

Boingov avion 737 Max zvanično je na čekanju.

Montažna linija u Rentonu u Vašingtonu zaustavila je izgradnju Boingovog najbolje prodavanog aviona, potvrdila je kompanija.

- Proizvodnja Maxa privremeno je obustavljena u fabrici 737.  Naši timovi fokusirani su sada na nekoliko kvalitetnih drugih inicijativa - saopštili su iz kompanije.

Boing je u decembru najavio planove da privremeno obustavi proizvodnju na neodređeno vreme, ali nije naveo tačan dan za gašenje.

Zasada, kompanija neće otpuštati radnike, ali će svakako naštetiti kako kompaniji tako i ekonomskom rastu cele Amerike. Dodatno, stopiranje proizvodnje će otežati ponovno pokretanje i oporavak od krize.

Boing sada pregovara s bankama o pozajmici od 10 ili više milijardi dolara zbog velikih troškova nakon dve nesreće letelice 737 Max. Navodno, američka kompanija do sada je od banaka pribavila najmanje šest milijardi dolara. Izvor CNBC je naveo da paralelno razgovaraju i s drugim zajmodavcima o dodatnim iznosima.

Ključno pitanje za Boing je fleksibilnost s obzirom da nije jasno koliko će dugo avioni 737 Max biti povučeni iz prometa. Rojters je prošlog petka izvestio da Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) verovatno neće odobriti povratak aviona u promet pre marta, dodajući da bi mogli ostati prizemljeni i do aprila ili čak i duže.

Avioni su prizemljeni u martu prošle godine nakon dve nesreće u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzini

    21. januar 2020 | 18:51

    Pustite Nemzima da naprave avion za narod!!! To su inzenjeri!!! A ne ameri koji pokrase sve patente svima koji nesto doprinose u svetu Pa da vidite kako lete njihove masine

  • Johan

    21. januar 2020 | 19:06

    Pa oni nelete tim letelicama sto proizvedu vec prodaju u Aziju ,Evropu,Afriku ,Australiju a njihovi nemaju probleme na letovima nego mi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>