• 0
 ≫ 

"Srpska ekonomija zaslužuje pomoć": Za EBRD prioritet sređivanje državnih preduzeća

 ≫ 

Na zahtev Vlade Srbije u saradnji sa MMF-om podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bismo definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća - rekla je Zuzana Hargitai

  • 0

Ove godine EBRD će se fokusirati na reforme preduzeća u državnom vlasništvu, "zelenu agendu" u Srbiji, a biće pružena i podrška u razvoju tržišta kapitala, rekla je regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj, Zuzana Hargitai.

- Na zahtev Vlade Srbije u saradnji sa MMF-om podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bismo definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća - rekla je Hargitai na skupu članova Nemačko-srpske privredne komore.

To bi trebalo da dovede do promene zakona o javnim preduzećima, navela je ona, kako bi se poboljšalo korporativno upravljanje, i kako bi ta preduzeća bila sposobna da pruže kvalitetnije usluge građanima i privatnim kompanijama. EBRD realizuje programe unapređenja korporativnog upravljanja u Srbijavozu, a EPS je počeo sa primenom svog programa tog tipa.

Prema njenim rečima, za EBRD u Srbiji 2019. godina je bila fantastična, jer je plasirano 516 miliona evra kredita, a 75 odsto investicija otišlo je u privatni sektor. EBRD je 40 odsto prošlogodišnjih finansiranja u Srbiji ostvarila preko kanala komercijalnih banaka, a kroz direktno projektno finansiranje obezbeđuje i dodatnu vrednost uz samo finansiranje.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore, Ronald Zeliger, naveo je da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 radnika i ocenio da srpska ekonomija zaslužuje podsticaj i pomoć za dalji razvoj, dodajući da je trgovinska razmena između ove dve zemlje prošle godine ponovo porasla i prešla pet milijardi evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>