• 15

Ovako sindikati predlažu da se zabrani rad nedeljom u Srbiji: Odluku ipak, još čekamo

Razni predlozi su opticaju, a neki se odnose na zabranu rada prve, ili prve i poslednje nedelje u mesecu

  • 15

Razmatra se nekoliko opcija kada je reč o inicijativi za zabranu rada nedeljom u prodavnicama, a u februaru se očekuje zajednički sastanak svih aktera na koje se ona odnosi, na kome će biti analizirani svi predlozi i eventualno dogovoreno usvajanje te odluke, kažu za Tanjug iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Predsednica Asocijacije, Ranka Savić, kaže da bi na tom sastanku učestvovali strani i domaći trgovci, sindikati i predstavnici vlade, kako bi razmotrili sve predložene modele i izjasnili se o njihovom prihvatanju. Savić kaže da se razmatra više mogućnosti i da je predlog tog sindikata da se u potpunosti zabrani rad nedeljom u svim trgovinskim lancima, ali da su spremni da razmotre i druge predloge i ideje.

- Predstavnici Ministarstva trgovine su nam rekli, ako ankete koje budu sproveli ukažu da su trgovci većinski protiv toga, da bi onda trebalo razmatrati druge opcije kao što je zabrana rada prve, ili prve i poslednje nedelje u mesecu - ističe Savić.

Navodi da je sa resornim ministrom održan sastanak krajem decembra i da je sindikat naišao na razumevanje i veliku podršku za tu ideju.

Sindikat je pokrenuo inicijativu da se zabrani rad nedeljom i skrenuo pažnju na izuzetno niske plate radnika kojih u trgovini ima oko 200.000 i kreću se oko 30.000 dinara. One su praktično, od 1. januara, izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnik

    Pa doneti zakon za sve isti, rad na dan sedmičnog odmora, državnog praznika posebno se plaća, jer ja radim smenski rad i to mi se plaća (ne samo meni), i ne bunim se što radim prvog januara i prvog maja jer mi se plaća.

  • Jel

    Morate da shvatite da rad kod privatnika i oni koji rade u drzavnim firmama je nebo i zemlja..

  • Lasta

    Ako se usvoji ovaj zakon dosta ce ljudi da ostane bez posla pogotovo za one koji rade u trznim centrima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke