• 0

Spremni za zimski odmor? Čizma možda glavu čuva, ali ovo će vam sačuvati i džep i glavu

Iako su prošli praznici, mnogi tek sada idu na zimske odmore, a bliži nam se i školski raspust. Mnogi građani naše zemlje upravo sada putuju na daleke destinacije, ili u inostranstvo, a brojni se odlučuju i za skijaške aranžmane u Austriji, Italiji i Sloveniji.

  • 0
sneg, skijanje, planina, Alpi, radost zimovanje, par, porodica

Foto: Shutterstock

Uz svako putovanje, ponesite ono što vam čuva i glavu i džep - putno zdravstveno osiguranje.

Putno osiguranje se može ugovoriti pojedinačno (individualno), porodično i grupno.  Osigurana suma je količina novca koju imate na raspolaganju u slučaju povreda tj. za potrebe zbrinjavanja i lečenja dok ste na putu.

Uglavnom je to suma od 10.000 do 35.000 evra i služi za pokrivanje troškova određene štete na putovanju. Isplatu novca za pokriće štete možete ostvariti samo pod uslovom da šteta nije nastala vašom krivicom i vašom namerom kao i da prethodno niste imali neku hroničnu bolest

Šta sve pokriva?

 

- pomoć i organizaciju slučaja lečenja u inostranstvu

- naknadu troškova lečenja usled iznenadne bolesti ili povrede

- neophodni lekarski tretman za vreme boravka u drugoj zemlji

- medicinski prevoz i hospitalizaciju

- povratak bolesnika u matičnu zemlju

- povratak dece u zemlju prebivališta

- naknadu troškova u slučaju gubitka ili krađe prtljaga i dokumenata, pravne pomoći, prevodilačkih usluga, kašnjenja leta itd.

Cena putnog osiguranja se obično kreće oko evra na dan. Cene su različite u raznim osiguravajućim kućama pa tako za polisu osiguranja od 10 dana trajanja za treba izdvojiti od 900 do 2000 dinara po osobi.

Ne zaboravite i da je putno osiguranje zimi skuplje nego leti

 

Kako je u ovom periodu godine interesovanje za putnim osiguranjem veće, često se postavlja pitanje zašto je ono skuplje zimi nego leti.

Upravo na zimskom odmoru, mnogo češće u odnosu na letnji, dešavaju se ozbiljne povrede, na skijanju ili u vožnji snouborda. Kako kažu u osiguravajućim kućama veliki broj skijaša iz naše zemlje i dalje ne zna da standardno putno zdravstveno osiguranje pokriva povrede nastale na skijaškoj stazi, ali isključivo uz doplatu.

Prilikom kupovine putnog osiguranja, ski rizik je skuplji.

Zbog toga je neophodno da prilikom sklapanja polise skijaši i snouborderi naglase da će se baviti zimskim sportovima i da žele da se zaštite od troškova lečenja eventualnih povreda koje nastanu na skijaškoj stazi. Skijanje se ugovara kao poseban rizik, u okviru paketa proširenog putnog osiguranja ili kao takozvani "ski-rizik“ uz osnovni paket. U svakom slučaju, nemojte da očekujete da se skijanje kao rizik podrazumeva i uz najjeftiniju polisu, već naglasite službeniku od čega želite da budete osigurani.

Tako, u okviru proširenog paketa možete obezbediti i 5.000 evra za saniranje eventualnih povreda, bolničko lečenje, lekove, pa čak i dostavu lekova kojih nema u ski-centru.

U slučaju da se nezgoda dogodila van staze, znajte da standardno osiguranje pokriva troškove lečenja isključivo na stazi.

To znači da u situacijama u kojima osiguranik sebe svesno dovede u rizik, osiguranje prestaje da važi.

Vodite računa i koga angažujete kao instruktore dok ste na skijanju, ali i da se ne opustite previše. Mislimo pre svega na alkohol. Naime, polisa putnog osiguranja ne važi ukoliko nekoga učite da skija ili vozi snoubord a nemate licencu za to ili ako izađete na stazu pod dejstvom alkohola.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>