• 1

Ovaj grad krije tone dijamanata, ali ih meštani ne žele

Stanovnici Nerdlingena dugo su koristili suevit kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata

  • 1
Nerdlingen

Foto: Pixabay

Stanovnici gradića Nerdlingen (Nemačka) znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da ga razruše kako bi se obogatili.

Ovaj "bavarski biser" bukvalno je izgrađen na skupocenim mineralima koji potiču od pre 15 miliona godina, od kada je asteroid pogodio Zemlju. Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a bio je težak oko tri milijarde tona.

Udarac je povećao temperaturu i pritisak toliko da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procenjuje se da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Dijamant

Foto: Shutterstock

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali na kakvom tlu grade svoje kuće. Verovali su da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da je reč o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.

Crkva Svetog Jurja i srednjevekovne zidine u Nerdlingenu, mnogo su vrednije nego što možemo da slutimo. Ipak, iako je količina dijamanata ogromna, stanovnici za njih ne bi mogli da dobiju dobru cenu jer su manji od 0,2 milimetra, pa ne nameravaju da razruše grad kako bi došli do bogatstva.

Ovaj grad, međutim, profitira na drugi način - turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ris krater, u kojem se nalaze uzorci kratera koji je napravio asteroid.

Video: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>