• 0

U trci za prvo mesto Tesla prestigao Folksvagen

Trenutna tržišna vrednost kompanije je više od 100 milijardi dolara

  • 0
Automobil Tesla

Foto: Promo/Tesla

Kompanija "Tesla", o kojoj ne prestajemo da slušamo pozitivno, oborila je nemačkog lidera "Folksvagen" na drugo mesto liste najvrednijih proizvođača automobila, nakon što je zbog drastičnog skoka akcija njena tržišna vrednost premašila 100 milijardi dolara.

Target je dostignut, Ilon Mask je sve uspešniji, a "Tesla" je svoje akcije i više nego duplirala od oktobra 2019, kada su postigli retko viđen napredak u poslednjem kvartalu godine. Juče je zabeležen rast akcija od 4 odsto, i sada je "Tesli" nedostižna još samo "Tojota", čija tržišna vrednost iznosi 230 milijardi dolara.

Neki analitičari kažu da je porast cena akcija odraz "Teslinog" poslovanja u poslednjim mesecima, kao što je otvaranje fabrike u Šangaju. Kompanija je ovog meseca istakla da je tokom 2019. isporučila više od 367.500 automobila, odnosno duplo više nego 2018. Investitori kažu da je nova fabrika "odskočna daska", koja će "Tesli" omogućiti da još više pridobije kinesko tržište.

Uprkos rastu, prodaja "Tesle" ostaje mala u odnosu na rivale. "Folksvagen" je prošle godine isporučio skoro 11 miliona vozila, a "Tojota" više od 9 miliona, tokom prvih 11 meseci. Američki gigant, osim toga, nikada nije ostvario godišnji profit, a suočava se i sa žalbama na račun zapaljivosti baterija i neočekivanih ubrzanja.

Ovog meseca kompanija je dužna da investitorima preda izveštaj o rezultatima prodaje u poslednjem kvartalu 2019, a ako uspe da održi trenutnu tržišnu vrednost, to bi moglo da pridoda 2.6 milijardi dolara Maskovom "kompenzacionom paketu".

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>