• 0

Veliki udarac ruskom "kralju ribe": Milijarder ostaje bez bogatstva?

Njegova kompanija "Norebo Holding" bavi se ribolovom i izvozom ribe, a Vitali Orlov se već duže vreme sastaje na sudu u Londonu sa bivšim poslovnim partnerom

  • 0
Riblja pijaca

Foto: pikrepo.com

Ruski biznismen Vitali Orlov suočava se sa potencijalnim gubitkom velikog dela svoje vertikalno integrisane kompanije "Norebo Holding", nakon što se završi njegov dugotrajni sudski spor sa bivšim partnerom i suosnivačem Aleksandrom Tuguševim.

Orlov, kojeg je "Tajms" nazvao "kralj ribe", jer se njegova kompanija bavi ribolovom na severu Rusije, zadobio je dupli udarac ovog meseca, pa bi mogao da izgubi trećinu svog bogatstva vrednog milijardu dolara. Sud u Murmansku odbio je Orlovljevu tvrdnju da suđenje treba da se sprovodi u njegovoj domovini, a ne u Londonu, a treći suosnivač kompanije je podigao optužnicu protiv njega.

Poslednja borba koje se vodi između Orlova i Tuguševina vezana je za udeo u kompaniji, a vodi se na osnovu zahteva bivšeg partnera ruskog tajkuna, na Visokom sudu pravde u Londonu. "Norebo Holding" inače vredi 1.5 milijardi dolara. Agencija Blumberg je svojevremeno pisala da je Orlovu za rast biznisa pomogla zabrana uvoza inostranih proizvoda u Rusiju.

Norebo Holding

Foto: norebo.ru

Sankcije su dovele do porasta unutrašnje potražnje za konzervisanom ribom, a izvoz ribe je, pritom, ostao isti. Blumberg je pisao i da „Norebo Holding“ 60 odsto svoje dobiti ostvaruje od inostrane prodaje. Kompanija godišnje ulovi i proda oko 400.000 tona bakalara, i najpoznatija je kao dostavljač zamrznute ribe gigantima kao što su "Birds Eye" i "McDonald’s".

U saopštenju koje je poslatu Forbsu, portparol Aleksandra Tuguševina kaže da sada, kad sa bliži kraj sudskog procesa, imaju više vere da će stvari "doći na svoje". Sa druge strane, portparol Vitalija Orlova ističe da su te tvrdnje "čista glupost" i da su bez osnova.

Video: Snimak sa mosta koji pokazuje Acu u borbi sa velikim somom i jakom strujom Dunava

(Telegraf Biznis/Forbes)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>