• 0

"Nama je Srbija mala, to nije tajna": Delta zaradila 60 milijardi dinara, u državnu kasu uplatila 11

U ovoj godini Delta Holding planira rast ukupnog prihoda na 68,5 milijardi RSD

  • 0
Predstavljeni godišnji rezultati Delta Holdinga

Foto: Promo

Kompanija Delta Holding ostvarila je u 2019. godini promet od 60,45 milijardi dinara, 4 odsto veći nego u prethodnoj godini. Ostvaren je EBITDA od 5,23 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 9%.

U budžet Republike Srbije kompanija je uplatila 11,44 milijarde dinara, što je 12% više nego u 2018.

- Nama je Srbija mala, to nije tajna. Mi posebno insistiramo na razvoju u regionu i evo već u februaru nadam se da ćemo boraviti u Sarajevu gde imamo jednu fantastičnu lokaciju gde će početi izgradnja šoping mola u vrednosti od oko 90 miliona evra -rekao je Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga na predstavljanju godišnjih rezultata kompanije.

Govoreći o investicijama u regionu Mišković je rekao da Delta "ne odlazi tamo gde nije dobrodošla".

"Za sada smo svuda dobrodošli", kaže on i dodaje da je Delta Holding najspremnija kompanija i da za 2020. godinu očekuje da bude rekordna.

U prilog tome idu i cifre:

Deltina članica, kompanija Delta Real Estate otvorila je 172.000 kvadratnih metara novoizgrađenog poslovnog prostora i započela izgradnju još 62.200 metara kvadratna. Otvorena su dva šoping mola Delta Planet: u Banjaluci (3,5 miliona posetilaca u 2019.) i Varni, Bugarska (3 milona posetilaca).

Krajem 2019. započeta je izgradnja poslovne zgrade Delta House, budućeg sedišta Delta Holdinga (otvaranje planirano za početak 2021). Započeti su pripremni radovi na gradilištu šoping mola Delta Planet u Nišu (otvaranje u 2021. godini).

Predstavljeni godišnji rezultati Delta Holdinga

Foto: Delta holding

U 2019. godini Delta Auto je prodao 2.150 vozila, od čega 696 automobila BMW. U servisima Delta Auta primljeno je 23.000 vozila, a na tržištu se pojavio novi brend – Delta Polovni automobili.

Delta DMD je za ostvaren rekordni market share od 15,1% na tržištu Srbije, dobitnik Ferrero nagrade za distributera godine u Adriatic regiji. Delta DMD je postao i distributer brenda papirne konfekcije Violeta.

Planovi za 2020. godinu

 

 

U ovoj godini Delta Holding planira rast ukupnog prihoda na 68,5 milijardi RSD (+13,5%) i povećanje EBITDA na 7,36 milijardi dinara (rast 40%).

U planu je završetak i otvaranje hotela Indigo u Beogradu (treći kvartal 2020.), kao i početak gradnje hotela Holiday Inn u Ljubljani.

U narednih nekoliko godina ukupne investicije u oblasti nekretnina iznosiće oko 400 miliona evra i omogućiće gradnju 370.000 kvadratnih metara hotela i poslovnog prostora.

Delta Agrar nastavlja sa značajnim investicijama. Počeće izgradnju hladnjače u Zaječaru (kapacitet 20.400 tona, ukupna vrednost investicije 10,6 mil €) i novog distributivnog centra za voće i povrće u Staroj Pazovi (vrednost investicije 2,7 mil €). U zasade klupskih jabuka sorti Pink Lady (26 ha) i Rubens (17 ha) biće uloženo 1,4 mil €.

Predstavljeni godišnji rezultati Delta Holdinga

Foto: Delta holding

Mišković je na konferenciji najavio pomenuo Deltin projekat "Naše selo" u kojem kompanija pomaže u razvoju sela Dubočane i Mala Jasikova, te istakao da je bitno da se država uključi u razvoj sela, jer to ne mogu samo kompanije.

- Hoćemo da naše aktivnosti budu preporuka da se uključe i druge kompanije, ali osnovno je i država, kako mi radimo treba i država tako da radi - rekao je Mišković.

Predsednik Delte je ocenio da je osnovni problem na selu znanje, a tek onda novac.

- Na selu ljudi proizvode kao pre 50 godina pa sa 5 ha ne može da se zaradi ni minimalac - rekao je Mišković.

Najavljeno je da će Delta holding nastaviti sa realizacijom programa “Mladi lideri”, “Delta biznis incubator” i “Naše selo”.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>