• 0

Velika Britanija uvela novo pravilo: Dve nedelje dodatnog bolovanja za roditelje koji izgube dete

Novi, Džekov zakon, na snagu stupa u aprilu

  • 0

Novi zakon Velike Britanije, koji na snagu stupa u aprilu, tiče se roditelja koji izgube dete, i njihovog prava da odsustvuju sa posla 2 nedelje. Britanija je jedina zemlja koja je uvela ovo pravilo, a do sada je nezvanična praksa bila da roditelji preminule dece dobiju od jednog do tri dana za tugovanje.

U znak sećanja na Džeka Herda, čija se majka Lusi bori za ovo pravo od 2010, kada se mališan udavio sa samo 23 meseca života - novi zakon će se zvati Džekov zakon (Jack's Law). Prema njemu, kako za sada stvari stoje, ova vrsta "bolovanja" neće biti po difoltu potpuno plaćena, a roditelji koji su izgubili dete mlađe od 18 godina, moći će da uzmu ili dve spojene nedelje, ili po jednu sedmicu u dva navrata, tokom prve godine gubitka.

Nakon razgovora sa rodbinom, Lusi Herd iz Kambrije je došla do informacija da su roditelji preminule dece ponekad dobijali maksimum 3 slobodna dana da odboluju, prenosi BBC, a sve van toga bilo je registrovano kao klasično bolovanje ili odmor. Kada je razgovarala sa drugim ožalošćenim roditeljima, shvatila je da postoji veliki jaz između onoga šta poslodavci govore i kako, zapravo, tretiraju zaposlene majke i očeve.

- Sve više ljudi mi kaže da je prošlo slično kao i ja na poslu, nakon porodične tragedije. Poslodavci su im govorili "da uzmu koliko god vremena im treba", i oni su odsustvovali po 6 meseci, a to im se vodilo kao klasično bolovanje - rekla je Lusi, i dodala da je iz tih tragedija "morala da izvuče nešto pozitivno za roditelje".

Psiholozi kažu da su roditelji kada izgube dete užasno besni, tužni i rastrojeni, te da nisu u stanju da se posvete poslu i drugim aktivnostima, pa bi ova promena mogla biti veoma značajna za društvo.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>