• 0
 ≫ 

Veselin Jevrosimović, vlasnik grupacije "Comtrade", iz Davosa: Strance interesuje IT tržište Srbije

 ≫ 

Jevrosimović je jedini privrednik iz Srbije koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

  • 0
Veselin Jevrosimovic

Foto: Telegraf

Veselin Jevrosimović, predsednik i vlasnik grupacije "Comtrade" i jedini privrednik iz Srbije koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu - SEF (World Economic Forum - WEF) u Davosu, u intervjuu za "Alo!" iznosi svoje prve utiske sa ovogodišnjeg foruma i ističe da su stranci veoma zainteresovani za naše informatičko tržište.

* Kakvi su vam prvi utisci?

- Sam početak Davosa obeležile su velike demonstracije u samom gradu i okolnim mestima, koje se održavaju svake godine, međutim, ove godine je to nešto više izraženo nego prethodnih godina.

* Koliko nama kao jednoj ipak maloj zemlji znači učestvovanje na velikom skupu gde su ipak sve oči uprte u svetske moćnike i predstavnike svetskih sila?

- Ovo je veliko priznanje za Srbiju, jer u Davos se dolazi po pozivu, a mesto je rezervisano za svega 2.000 najistaknutijih političara i poslovnih ljudi iz celog sveta. Samo prisustvo našeg predsednika i premijera već duži niz godina u Davosu jeste veliko priznanje našoj zemlji kao ozbiljnom političkom subjektu.

Davos

Foto: Privatna arhiva

* Koliki značaj Davos ima za srpske privrednike?

- Za srpsku privredu i naše privrednike SEF je vrlo značajan, pogotovo zato što se rešavaju stvari koje su od velikog značaja za globalnu ekonomiju, pa samim tim i našu privredu. Član sam SEF već više od 12 godina i svake godine posećujem više foruma u njihovoj organizaciji po celom svetu. Nažalost, od privrednika sam jedini iz naše zemlje.

* Sa kim ste se dosad sastali? O čemu ste razgovarali?

- Već unapred znam ko sve dolazi na sledeće forume, budući da su svi učesnici umreženi u jednu veliku mrežu preko aplikacije, tako da unapred mogu da se zakažu i ugovore željeni sastanci. Značaj foruma i jeste u tome što tu mrežu vi koristite bilo gde da ste u svetu. Ove godine sastajem se uglavnom sa "blockchain" kompanijama, firme usko vezane za razvoj AI (veštačke inteligencije), kao i polje vezano za heminformatiku (cheminformatics).

* Šta vas obično pitaju kada je reč i o Srbiji i o poslovanju u našoj zemlji?

- Obično su svi zainteresovani za naše informatičko tržište koje poslednjih godina beleži veliki rast.

* Nova avio-linija Beograd-Priština najaktuelnija je tema ovih dana. Koliko će to imati uticaja na srpsku privredu?

- Uspostavljanje lokalne linije Beograd-Priština je veoma važno za ekonomski razvoj ne samo naše zemlje već i celog regiona. Svako infrastrukturno povezivanje otvara nove horizonte i mogućnosti.

* Jedna od ključnih tema su i klimatske promene. Može li se spasti planeta?

- Ako pričamo o klimatskim promenama, problem nećemo rešiti dok se ne bude razvila svest kod svakog od nas da svi, kako mi tako i naša deca, postajemo žrtve klimatskih promena i da svi moramo ozbiljno da mu pristupimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>