• 1

Više od 800 kompanija koristi dualni model obrazovanja: Nove prijave su u toku

Ovaj model podrazumeva učenje u školi i kompaniji, tako da učenik ovlada praktičnim veštinama još tokom školovanja

  • 1

Privredna komora Srbije objavila je poziv kompanijama da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini i da do 10. februara dostave Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u ovaj tip obrazovanje, kako bi PKS mogla da utvrdi predlog liste profila prema potrebama privrede.

- U toku naredne dve nedelje, kako ističe Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS, u Beogradu će biti održani sastanci sa privrednicima iz građevinarstva, saobraćaja i telekomunikacija i grafičke industrije, dok će u regionalnim privrednim komorama sastanci pokriti sve privredne sektore.

Podseća da će resorno ministarstvo konačnu odluku doneti krajem aprila, objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole. Formulari i dokumentacija za zainteresovane kompanije dostupni su na sajtu www.dualnoobrazovanje.rs.

Rok za dostavu je 10. februar 2020. (elektronska forma i original). Elektronska verzija dokumenata se može dostaviti na e-mail adresu: obrazovanje@pks.rs, a štampana verzija na adresu: Privredna komora Srbije, Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike, Kneza Miloša 12, 11000 Beograd.

U školskoj 2019/2020. godini, dualni model primenjuje se u 72 škole i čak 880 kompanija. Oko 6.100 učenika se u tekućoj školskoj godini školuje za jedan od 35 obrazovnih profila.

Ovaj model čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi. Dualno obrazovanje podrazumeva učenje u školi i kompaniji tako da učenik ovlada praktičnim veštinama još tokom školovanja.

Video: Potpisan ugovor o dualnom obrazovanju sa austrijskim kompanijama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Bižić

    24. januar 2020 | 09:21

    Dualno obrazovanje za inostranstvo.Kad vide kolike će im biti plate i da od toga neće moći da izdržavaju porodicu,kupe stan,automobil,letuju,zimuju otići ćr tamo gde mogu da žive kao ljudi i da se ne bore sa ovom našom administraciom kao sa vetrenjačama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>